Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ifjú Ahmed

Az ifjú Ahmed (2019)
(Le jeune Ahmed) belga-francia dráma

 • Rendező: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
 • Forgatókönyvírók: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
 • Producerek: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd
 • Szereplők: Idir Ben Addi, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Olivier Bonnaud
Bemutató:
2020. Április 23.
Játékidő:
90 perc

A számos díjjal elismert, kétszeres Arany Pálma-díjas belga rendezőpáros, Jean-Pierre és Luc Dardenne (Rosetta, A gyermek, Lorna csendje, Srác a biciklivel, Két nap, egy éjszaka) legutóbbi filmjének világpremierje a 2019-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában volt. A rendezőpáros munkáját a legjobb rendező díjával ismerték el a világ legrangosabb filmfesztiválján. A Dardenne-testvérek napjaink egyik legismertebb európai szerzői filmesei, akik különösen érzékenyek a társadalmi problémákra, és szociális egyenlőtlenségekre.

A belga-arab kétnemzetiségű Ahmed, egy átlagos, szabadidejét videojátékokkal töltő, 13 éves kamasz, aki egyik napról a másikra megváltozik és a fundamentalista iszlám értékrend felé fordul. Öngyilkos merénylőkről és fanatikusokról néz videókat, anyját és húgát megszégyeníti. Összetűzésbe kerül anyjával és tanárnőjével is a Korán, nőkkel kapcsolatos és erőszakos értelmezései miatt. A fiú lelki vezetője, egy fundamentalista imám feltüzeli a tinédzsert, aki gyilkos merényletre szánja rá magát a tanárnővel szemben.

Martin Eden

Martin Eden (2019)
francia-német-olasz romantikus dráma

 • Rendező: Pietro Marcello, David Michael O'Neill
 • Forgatókönyvírók: Pietro Marcello, Jack London, David Michael O'Neill, Maurizio Braucci
 • Producerek: Fabio Carlà, Beppe Caschetto, Viola Fügen, Pietro Marcello, Thomas Ordonneau, Michael Weber
 • Szereplők: Jessica Cressy, Marco Leonardi, Luca Marinelli, Vincenzo Nemolato
Bemutató:
2020. Április 23.
Játékidő:
129 perc

A Jack London regénye nyomán keletkezett alkotás a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol főszereplője a legjobb színésznek járó díjat nyerte el. Később számos nemzetközi fesztiválon, többek között Torontóban is díjazták.

A fiatal író, Martin Eden keserves és szenvedélyes energiával küzd azért, hogy elszakadjon gyökereitől. Kétségbeejtő szegénységét és származását mindenáron maga mögött akarja hagyni, és ezért erején felül tanul és képzi magát abban a reményben, hogy egy nap elfoglalhatja méltó helyét az irodalmi elit tagjai között.

Taníts meg repülni!

Taníts meg repülni! (2020)
(Donne-moi des ailes) francia-norvég családi kalandfilm

 • Rendező: Nicolas Vanier
 • Forgatókönyvírók: Lilou Fogli, Christian Moullec, Matthieu Petit, Nicolas Vanier
 • Producerek: Clément Miserez, Matthieu Warter
 • Szereplők: Mélanie Doutey, Lilou Fogli, Jean-Paul Rouve, Louis Vazquez
Bemutató:
ELHALASZTVA...
Játékidő:
113 perc

Christian (Jean-Paul Rouve), aki ornitológus, élete fő művén dolgozik. Az árván marad nagy liliket szeretné megtanítani a költözésre egy motoros sárkányrepülő segítségével. Fia, Thomas (Louis Vazquez), először értetlenül nézi apja tevékenységét, majd később megváltozik az álláspontja. A filmet a forgatókönyvet is jegyző Christian Moullec igaz története inspirálta: a férfit nem véletlenül nevezték el Birdmannek, hiszen 1995-től kezdve rendszeresen repült együtt vadludakkal, hogy őket védettebb területekre vezetve megakadályozza számuk csökkenését.