Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1917 - 2019

 • Műfaj: dráma - háborús
 • Rendező: Sam Mendes
 • Főszereplők: Dean-Charles Chapman - Benedict Cumberbatch - Colin Firth - George MacKay - Richard Madden - Teresa Mahoney - Daniel Mays - Andrew Scott - Mark Strong
 • Játékidő: 119 perc
 • Megjelenés: 2020. Január 23.

Az Oscar-díjas Sam Mendes (Skyfall, Amerikai szépség) gyönyörűen fényképezett, elképesztően feszült atmoszférájú filmjének egyik különlegessége, hogy látszólag vágás nélkül kerül a nézők elé a két katona élet-halál harca, olyan érzést keltve, mintha valós időben követnék nyomon az izgalmas akciókat. Mendes az Oscar-díjas Roger Deakinst (Szárnyas fejvadász 2049, Sicario – A bérgyilkos) kérte fel az operatőri munkára, akinek erőteljes képeivel az 1917 egy felejthetetlen moziélménnyé válik minden néző számára.

Javában zajlik az I. világháború, amikor két fiatal brit katonát egy lehetetlennek tűnő küldetéssel bíznak meg: az ellenséges vonalon kell áthatolniuk, hogy egy üzenetet kézbesítsenek bajtársaiknak. Egy napjuk van, hogy célhoz érjenek, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is odavész. A két bátor harcos hihetetlen elszántsággal indul neki a német frontnak…

HIVATALI ELTÁVOZÁS - Corporate Animals, 2019

 • Műfaj: vígjáték - horror
 • Rendező: Patrick Brice
 • Főszereplők: Ed Helms - Demi Moore - Karan Soni - Jessica Williams - Dan Bakkedahl
 • Játékidő: 86 perc
 • Megjelenés: 2020. Január 23.

Az ehető evőeszközöket gyártó cégvezető, az egocentrikus és megalomán Lucy (Demi Moore) úgy érzi, ideje kicsit összekovácsolni az irodai dolgozókat, aminek a legjobb módja egy minőségi és profin kivitelezett csapatépítő nap Új-Mexikó mesés hegyvidékén. Amikor a csapat leereszkedik egy felfedezetlen barlangba a kissé eszelős túravezető (Ed Helms) irányításával, az addig sem felhőtlen túra katasztrofális fordulatot vesz. A csoport bent ragad a barlangban, ahol aztán kezdetét veszi az igazi csapat építés, vagyis inkább leépítés...

JOJO NYUSZI - Jojo Rabbit, 2019

 • Műfaj: vígjáték - dráma - háborús
 • Rendező: Taika Waititi
 • Főszereplők: Roman Griffin Davis - Thomasin McKenzie - Sam Rockwell - Taika Waititi - Alfie Allen
 • Játékidő: 108 perc
 • Megjelenés: 2020. Január 23.

2019-ben bemutatott német-amerikai háborús filmdráma, szatirikus vígjáték, amelynek rendezője és írója Taika Waititi, Christine Leunens Cellába zárva című könyve alapján. Főszereplője Roman Griffin Davis, Johannes "Jojo" Betzler szerepében, aki a Hitlerjugend tagja, de később kiderül, hogy anyja, Scarlett Johansson, a filmben Rosie Betzler, egy zsidó lányt, Thomasin McKenzie-t, a (filmben Elsa Korr) bujtat a tetőtérben. A film további szereplői Taika Waititi, Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen és Sam Rockwell.
A film világpremierjét 2019. szeptember 8-án, a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, ahol a fődíjat, a Grolsch People's Choice díjat nyerte el. A filmet Magyarországon 2020. január 23-án mutatták be. A film forgatása 2018. május 28-án kezdődött. Csehország fővárosában, Prágában forgatták.
A Jojo Nyuszit az Amerikai Filmkritikusok Szövetsége (National Board of Review) és az Amerikai Filmintézet az év tíz legjobb filmje közé sorolta. A 92. Oscar-gála alkalmával a film hat jelölést kapott, Scarlett Johanssont jelölték legjobb női mellékszereplő kategóriában, a film rendezője, Taika Waititi pedig a legjobb adaptált forgatókönyv kategória nyertese lett.

A második világháború későbbi szakaszaiban a tízéves Johannes "Jojo" Betzler csatlakozik a Hitlerjugendhez. Jojo ártatlan fiú, de erősen indoktrinált és fanatikus a náci eszmékkel (számára jelen van a mindennapokban a képzeletbeli barátja, Adolf Hitler, aki folyamatosan biztatja őt ;s tanácsokkal látja el). A Hitlerjugend edzőtáborának első napján, amelyet Klenzendorf kapitány vezet, a többi gyermektől a Jojo Nyuszi becenevet kapja, miután megtagadta egy nyúl meggyilkolását, amivel bizonyítania kellett volna gyilkos ösztönét. Képzeletbeli barátja megvigasztalja, és erősíti abban, hogy bizonyítsa bátorságát. Ezután ellop egy Stielhandgranate 24 típusú kézigránátot és felügyelet nélkül dobja el. A gránát közel hozzá, a lábánál robban fel.
Jojo anyja, Rosie arra kényszeríti Klenzendorfot, gondoskodjon arról, hogy Jojo felelősségteljes feladatokat kapjon. Jojo-nak olyan, megfelelőbb feladatokat adnak, mint például a propaganda szórólapok terjesztése az egész városban és fémhulladék gyűjtése a háborús erőfeszítésekhez.
Egy nap egyedül otthon, Jojo felfedezi Elsát, egy tizenéves zsidó lányt, aki az emeleti szobában a fal mögött bujkál. Jojo gyűlölettel és agresszióval van Elsa iránt, aki ezt nem veszi zokon. Jojo megpróbálja megszúrni Elsát, de a lány könnyedén elveszi a kést. Mindketten beletörődnek abba, hogy nem tudódhat ki az ottléte, mivel ezzel mindenkinek baja eshet. Jojo továbbra is Elsával beszél, mindent megtesz annak érdekében, hogy felfedje "a zsidóság titkait", hogy könyvet írhasson a zsidókról Hitler számára. Amikor elmondja Jojónak, hogy van egy vőlegénye, Nathan, Jojo levelet hamisít Nathantól, miszerint valaki mást talált. Amikor látja, hogy ezzel fájdalmat okozott a lány számára, gyorsan visszavonja a levél állításait.
Jojo anyjával vitatkozik, mert a hazafiság hiányát véli felfedni benne. Rosie ellenzi a háborút és a náci doktrínát, kijelenti, hogy meggyőződése szerint a pozitivitás és az optimizmus a legjobb módja az elnyomástól való mentességnek. Rosie azt is elmondja Elsának, hogy Jojo hisz a náci eszmékben, ami lehetetlenné teszi, hogy Elsa bujtatását feltárja neki. Eközben Jojo, aki kezd beleszeretni Elsába, az egyre inkább ellenséges képzeletbeli barátjával vitatja hazafiságát. Jojo észreveszi anyját, hogy "Szabad Németországot" üzenetet hagy a városban.
Jojo és Elsa egyedül vannak a házban, amikor a Gestapo ellenőrzést tart náluk. A Gestapo gyanúsnak véli, amikor Elsa Jojo testvéreként jelentkezik, és Inge papírjait adja át (aki Jojo meghalt nővére). Klenzendorf megvizsgálja őket, majd megkérdezi a születésnapját Elsától, hogy megerősítést nyerjen az irat hitelessége. A Gestapo távozása után Elsa rájön, hogy tévesen adta meg a dátumot, és hogy ezt Klenzendorf észrevette. Elsa meg van győződve arról, hogy a Gestapo tisztában van a megtévesztéssel. Később Jojo megtalálja anyját, Rosie-t a közterületen felakasztva. Hazatér, és dühében megpróbálja leszúrni Elzát, de végül ezt lelkileg nem tudja megtenni.
A szövetségesek bezárásával a polgári lakosságot (beleértve a Hitlerjugendet) felfegyverzik a város védelme érdekében. Jojo összefut barátjával, Yorki-val, aki elmondja, hogy Hitler öngyilkos lett. Elkeseredésében Jojo elrejtőzik, amíg a városi csata zajlik. Az amerikaiak és a szovjetek elfoglalják a várost. A sebesült Klenzendorf azt mondja Jojo-nak, hogy vigyázzon a nővérére, aztán leszakítja Jojo Hitlerjugend kabátját, és zsidónak nevezi. A szovjetek elűzik Jojo-t, közben Klenzendorfot lelövik.
Jojo hazafut, és hogy elkerülje Elsa távozását, azt mondja, hogy Németország nyerte a háborút. Elismerve kétségbeesését, Nathan új levelét idézi, amelyben azt állítja, hogy ő és Jojo kitalálták, hogyan csempésszék Elsát Párizsba. Elsa bevallja, hogy Nathan az előző évben tuberkulózisban meghalt. Jojo bevallja, hogy szereti őt, lány is így érez iránta, de csak, mint az öccse.
Az öngyilkossága miatt a halántékán sérült képzeletbeli barát, Adolf dühösen leszidja Jojo-t azért, mert Elsa mellé állt. Jojo ezúttal nem hagyja magát, és szó szerint kirúgja az ablakon. Kint Elsa látja az amerikai katonákat és rájön, hogy a szövetségesek nyerték meg a háborút. Megpofozza Jojo-t, amiért hazudott. Ezt követően táncolni kezdenek az immár felszabadított város utcáján.

RICHARD JEWELL BALLADÁJA - Richard Jewell, 2019

 • Műfaj: életrajzi - bűnügyi - dráma
 • Rendező: Clint Eastwood
 • Főszereplők: Kathy Bates - Ryan Boz - Jon Hamm - Paul Walter Hauser - Sam Rockwell - Brandon Stanley - Olivia Wilde
 • Játékidő: 131 perc
 • Megjelenés: 2020. Január 23.

 2019-ben bemutatott amerikai életrajzi dráma, melyet Billy Ray forgatókönyvéből Clint Eastwood rendezett, aki producerként is jegyzi a filmet. A film alapjául Marie Brenner „American Nightmare: The Ballad of Richard Jewell” című 1997-es Vanity Fair-cikke, továbbá Kent Alexander és Kevin Salwen „The Suspect: An Olympic Bombing, the FBI, the Media, and Richard Jewell, the Man Caught in the Middle” című könyve szolgált. Az életrajzi film Richard Jewell biztonsági őr igaz történetét meséli el: az 1996. évi nyári olimpiai játékokon a Centennial Olympic Parkban időben felfedezett egy pokolgépet és a rendőrséggel együttműködve több száz ember életét mentette meg. Később azonban a hatóságok – tévesen – az először hősként ünnepelt Jewellt vádolták meg a bomba elhelyezésével. A címszereplőt Paul Walter Hauser alakítja, további főbb szerepekben Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm és Olivia Wilde látható.
A világpremier 2019. november 20-án volt az Amerikai Filmintézet fesztiválján, majd az amerikai mozikban december 13-án mutatta be a Warner Bros.. Magyarországon 2020. január 23-án került a mozikba az InterCom Zrt. forgalmazásában. A film pozitív kritikákat kapott, különösen a színészi játékot (kiemelve Bates és Hauser alakításait), valamint Eastwood rendezését méltatták a kritikusok. Kathy Scruggs riporternő ábrázolása azonban éles bírálatokat váltott ki. Jegyeladások terén a film bukásnak bizonyult, 45 millió dolláros költségvetés mellett csak 42 millió dolláros bevételt termelt.
Az Amerikai Filmkritikusok Szövetsége beválasztotta a 2019-es év tíz legjobb filmje közé. Bates elnyerte az Amerikai Filmkritikusok Szövetségének legjobb női mellékszereplőnek járó díját, illetve Oscar- és Golden Globe-jelöléseket is szerzett.

Richard Jewell több száz ember életét mentette meg, miközben a sajátját kockáztatta. Hős lett belőle, egy ország ünnepelte. Egy darabig. Nem sokkal később már az első számú közellenségként tekintett rá Amerika két legnagyobb hatalma: az igazságszolgáltatás és a sajtó. Az átlagos kis biztonsági őr (Paul Walter Hauser), aki a szíve mélyén mindig zsaru szeretett volna lenni, az Atlantai Olimpián teljesített szolgálatot, amikor egy magára hagyott hátizsákot fedezett fel. A helyén volt az esze és a szíve, ezért sikerült idejében kiüríteni a környéket. Állítólag. Az FBI azonban úgy gondolja, ő lehetett az elkövető, aki a saját hírnévért kockáztatta sok ember életét. A naiv, jó szándékú férfi és egy karrierje mélypontján lévő ügyvéd (Sam Rockwell) összefog, hogy bebizonyítsa az igazát.