Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


01. Heti Premier Filmek (2019. December 31. - 2020. Január 5.)

Az Átok Háza (eredeti cím: The Grudge) 2020-as amerikai természetfeletti horrorfilm, melyet Nicolas Pesce írt és rendezett. A producerek: Sam Raimi, Rob Tapert és Taka Ichise. A főszereplők Andrea Riseborough, Demián Bichir, John Cho, Betty Gilpin, Lin Shaye és Jacki Weaver. A folytatást 2011-ben jelentették be, és a kiadást 2013-ban vagy 2014-ben tervezték. 2014. márciusában hivatalosan bejelentették, hogy remake film készítés van folyamatban, aminek forgatókönyvét Jeff Buhler készteti. 2017. júliusában Nicolas Pesce kapta a rendezői széket, a forgatókönyvet pedig közösen írta meg Buhlerrel. A film fő forgatása 2018. május 7-én kezdődött Winnipegben (Manitoba) és 2018. június 23-án fejezték be.
Az Amerikai Egyesült Államokban 2020. január 3-án jelent meg a Sony Pictures Releases által, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, január 2-án az InterCom Zrt. forgalmazásában.
A film általánosságban negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól, főképp a forgatókönyv miatt, mert a karakterek mellett a cselekedett túlságosan kiszámítható volt, viszont dicsérték a premisszát és a vizuális hatásokat. A Metacritic oldalán a film értékelése 37% a 100-ból, ami 20 véleményen alapul A Rotten Tomatoeson az Átok háza 19%-os minősítést kapott, 52 értékelés alapján.

Különleges Életek (eredeti cím: Hors normes) Bruno és Malik közel húsz éve egy különleges feladatnak szentelik életüket. Olyan hátrányos helyzetű fiataloknak igyekeznek segítséget nyújtani, akik autizmussal élnek. Minden gyermek más és más területen küzd nehézségekkel, így mindegyikük kezelése egyedi módszereket kíván, melyek olykor szélsőségesek, de leginkább rendkívül szerethetők és a mulatságosak.

Lola és a Fiúk (eredeti cím: Lola et ses frères) Lolának két fivére van: Benoit most nősül meg harmadszorra, Pierre pedig késve bukkan fel az esküvőn. Családi életük állandó elemei a viták, a félreértések, az ürügyek és a vádaskodások. Eközben ez a három ember csak élni szeretné a saját életét: Benoit hamarosan apa lesz, de nem érzi magát késznek új szerepére; Lola válása még folyamatban van, de megismerkedik Zoherral, aki nagy hatással van rá; Pierre-nek pedig a munkában akadnak egyre súlyosabb gondjai. A három testvér minden viszontagság ellenére az utolsó vérig kitart egymás mellett: elválaszthatatlan hármasként támogatják egymást jóban-rosszban…

Tőrbe Ejtve (eredeti cím: Knives Out) 2019-ben bemutatott bűnügyi film, melynek írója és rendezője Rian Johnson, a főbb pedig szerepeket Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Don Johnson, Michael Shannon, Lakeith Stanfield, Katherine Langford, Jaeden Martell, valamint Christopher Plummer alakítja. Az Amerikai Egyesült Államokban a Lionsgate forgalmazza, a bemutató 2019. november 27-én volt. Hazánkban a film forgalmazója a Freeman Film, a hazai premier 2020. január 2-án volt.

02. Heti Premier Filmek (2020. Január 6-12.)

Árok (eredeti cím: Underwater) A Kepler 822-t, a Tian Industries által üzemeltetett kutatási és fúrási létesítményt a Mariana-árok alján, erős földrengés sújtotta. Mivel a létesítmény egy részét a földrengés megsemmisítette, Norah Price gépészmérnök és kollégái, Rodrigo és Paul vezetik a menekülési pod öbölbe. A három azonban felfedezi, hogy az összes menekülési hüvely már telepítve van, és Lucien kapitány volt az egyetlen személy a környéken, amikor a három megérkezett. Együtt eljutnak a kontroll bázishoz, és megtalálják Emily Haversham biológust és Liam Smith mérnököt, akik kudarcot vallottak a felülettel való kapcsolatfelvétel kísérletében. Lucien javasolja nyomás alatt álló öltönyök használatát, hogy egy mérföldön átmenjenek az óceán fenekén a Roebuck 641-es út felé, abból a reményben, hogy onnan újból felületkezhetnek. Amikor egy teherfelvonóban szállnak le, Rodrigo hibás sisakja víznyomás alatt robbant fel. A túlélő személyzet vészjelzőt lát az egyik menekülési hüvelyből, és Smith és Paul megy kivizsgálni. Amikor a helyre érkeznek, egy testet találnak a törmelékben. A holttest hátuljából felbukkan egy lény, és megtámadja. Smith megöli a lényt, és beviszi. Haversham megvizsgálja a lényt, és rájön, hogy egy korábban fel nem fedezett fajhoz tartozik.
Az öt eljut a tengerfenékhez, de miközben sétálnak, Kepler felrobban, és majdnem törmelékbe temeti őket. Smith megütötte, de Price és Lucien megmentették. Sikerül bejutniuk egy beléptető alagúton keresztül egy közbenső állomásra, ahol feltölthetik és megtisztíthatják ruháikat. Úgy találják azonban, hogy Smith oxigénmosója súlyosan sérült a törmelékből. A hozzáférési alagúton haladva Paulot ismeretlen lény támadja meg, víz alá húzza és megöli. Mielőtt a csapat elhagyná a beléptető alagutat, rájönnek, hogy Smith sérült oxigéntartója megfojtja őt a robbanás mérgező füstjeitől. Price, Lucien és Haversham, akik nem akarnak egy másik személyzet tagját hátrahagyni, hozzájárulnak Smith járásához. A négy elindult az óceán fenekén, de megjelenik egy humanoid lény, és Smith-t egy barlangba húzza. Luciennek sikerül kiszabadítania Smith-et, de ő maga is kiszabadul a másik háromból. Az árat Luciennel együtt húzzák, de Lucien feláldozza magát, hogy megtakarítsa az árát a növekvő nyomáskülönbség miatt.
Ár csak az elhagyott Shepard állomáson végződik, ahol Lucien szekrényén keresztül rohan, hogy megtaláljon egy pentagramot, amelyet az eredeti fúrási hely régi rajzára rajzoltak. Price képes megváltoztatni a sérült búvárruháját, mielőtt folytatná a Roebuck felé. Az óceánfenék mentén sétálva újraegyesül Havershamrel és Smith-lel, és segíti Smith elhúzódását. Amikor belépnek a Roebuck-ba, a mennyezetről lógó humanoid lények fészkével találkoznak, és megpróbálnak besurranni, de Haversham oxigénriasztójának hangja felébreszti a lényeket. Az ár részlegesen lenyelte az egyik lény, de képes megölni és megszabadulni a lőgőfegyverrel való lövöldözésével, miközben a testében található. Ezután egy második fáklyát lőtt a távolba, és látja, hogy a lények egy ősi titán lény, Cthulhu felé ívnak.. Háromnak sikerül elérnie a menekülési pod-rekeszt, de Price rájön, hogy csak a hüvelyek kettő működik. Price-nak és Havershamnek sikerül a bajba jutott Smith-et dobni, és Price ráveszi Haversham-t, hogy tegye meg az utolsóat. Amint ez megtörténik, Cthulhu megjelenik és megtámadja az Roebuckot, miközben a kisebb lények követik a két menekülési hüvelyt. Price, elfogadva közelgő halálát, a Roebuck nukleáris magjának túlterhelését okozza, ami egy hatalmas robbanáshoz vezet, amely elrontja Norah-t, Cthulhu-t és a lényeket, és lehetővé teszi a menekülési hüvelyek elérését a felszínre. A Tian Industries megtagadja az események kivizsgálásában való részvételt és felkészül arra, hogy kibővítse fúrási erőfeszítéseit.

Botrány (eredeti cím: Bombshell) A nagy port kavart, megtörtént események alapján készült BOTRÁNY című film forgatókönyvét az Oscar-díjas Charles Randolph (A nagy dobás) jegyzi, a rendezői székben pedig Jay Roach (Versenyben az elnökségért) foglalt helyet. A zseniális színésznőket, színészeket felvonultató alkotást már most a legnagyobb Oscar-esélyesek között emlegetik, csakúgy, mint Nicole Kidman, Charlize Theron, és Margot Robbie Oscar-jelölésre érdemes alakítását.

03. Heti Premier Filmek (2020. Január 13-19.)

A Bőrömben (eredeti cím: Farming) 2018-ban bemutatott brit dráma, melyet a saját gyermekkora alapján Adewale Akinnuoye-Agbaje írt és rendezett. A főszereplők Damson Idris, Kate Beckinsale, John Dagleish, Jaime Winstone, Genevieve Nnaji és Gugu Mbatha-Raw.
A film premierjére a 2018-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon került sor szeptember 8-án, és a 2019-es Edinburgh-i Filmfesztiválon elnyerte a Michael Powell-díjat. A filmet a Lionsgate 2019. október 11-én jelenítette meg az Egyesült Királyságban, az eOne pedig 2019. október 25-én az Amerikai Egyesült Államokban. 2018. szeptember 17-én a film terjesztési jogát több országban és régióban megvásárolták: Egyesült Királyság, Franciaország, Benelux államok, Ausztrália, Új-Zéland, Latin-Amerika, Dél-Korea, Kína, Görögország, Portugália, Szerbia, Montenegró, Szingapúr, Közel-Kelet és Törökország.
A film megtörtént események alapján készült. A történet középpontjában egy olyan gyermek áll, akit a Jorubai szülei fehér munkás-osztálybeli családnak ad örökbe, az 1960-as évek elején Londonban. Amint a fiú betölti 16. életévét, csatlakozik egy rosszindulatú, fehér szkinhed bandához, majd elkezd ugyanúgy öltözködni és viselkedni. Ahogy a fiú börtönbe kerül, egy fiatal tanárnő segítségével sikerül jó útra térnie, az egyetemet is sikerül elvégeznie. Ezt a nem hivatalos rendszert „Bértartásnak” nevezték el

Amanda A francia rendező Mikhaël Hers filmjének világpremierje a 2018-as ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a rendező Magic Lantern-díjat kapott. Ezt követően a szintén ’A’ kategóriás Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyzett a film, s elnyerte a fesztivál nagydíját és a legjobb forgatókönyvért járó díjat. Az alkotást két kategóriában jelölték a Francia Filmakadémia César-díjára (legjobb színész, legjobb zene). A filmben kiemelkedő alakítást nyújt a főszereplő Vincent Lacoste (Egy szobalány naplója, Egy ágyban Victoriával, Így jártam a mostohámmal, Bocsáss meg kedvesem) és az Amandát játszó gyerekszínész, Isaure Multrier. Mellettük többek között szerepel a filmben Stacy Martin (A nimfomániás, A világ összes pénze, Taj Mahal) is.

Bad Boys - Mindörökké Rosszfiúk (eredeti cím: Bad Boys for Life) 2020-ban bemutatott amerikai akció-vígjáték, melyet Adil El Arbi és Bilall Fallah rendezett. A forgatókönyvet Chris Bremner, Peter Craig és Joe Carnahan írta. A főszereplők Will Smith és Martin Lawrence. A film a Bad Boys trilógia – Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk? (1995) és a Bad Boys 2. – Már megint a rosszfiúk (2003) – harmadik része.
Az Amerikai Egyesült Államokban 2020. január 17-én mutatta be a Columbia Pictures, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, január 16-án az InterCom Zrt.
A harmadik Bad Boys film elkészítését a második rész sikere után megvitatták. Az eredeti rendező, Michael Bay kijelentette, hogy érdekli a film és visszatérne, de a költségvetési korlátok ezt megnehezítik. A film a következő évtized során több fejlesztési kísérleten ment keresztül, különféle írókkal és rendezőkkel együtt. Végül, 2018 októberében, a projektet hivatalosan bejelentették, majd a forgatásra 2019. január és június között került sor Atlantában és Miamiban.
A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 59% a 100-ból, ami 42 véleményen alapul.[5] A Rotten Tomatoeson a Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk 76%-os minősítést kapott, 181 értékelés alapján.[6] Bevételi szempontból 419,1 millió dollárt gyűjtött összesen világszerte, így a 90 milliós költségvetését jóval meghaladta.

Dolittle 2020-ban bemutatott amerikai kalandfilm, fantasy, vígjáték, amelyet Stephen Gaghan rendezett a Doctor Dolittle című meseregény alapján. A forgatókönyvet Stephen Gaghan, John Whittington és Thomas Shepherd írta. A producerei Susan Downey, Jeff Kirschenbaum és Joe Roth. A főszerepekben Robert Downey Jr., Michael Sheen, Harry Collett és Jessie Buckley láthatók. A film zeneszerzője Danny Elfman. A film gyártója a RK Filmes, a Team Downey és a Media Rights Capital, forgalmazója a Universal Pictures. Amerikában 2020. január 17-én, Magyarországon 2020. január 16-án mutatták be a mozikban.

Judy A film, Judy Garland kétszeres Oscar-jelölt hollywoodi legenda (Ítélet Nürnbergben, Csillag születik, Találkozunk St. Louis-ban) tragikus életének utolsó hónapjairól szól. A Judy Peter Quilter Tony-díjra jelölt „End of the Rainbow”című színdarabjának filmes adaptációja. Rupert Goold angol színházi rendező filmje szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Telluride Filmfesztivál programjában. A címszerepben az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Renée Zellweger (Bridget Jones naplója-filmek, Chicago, Hideghegy, A remény bajnoka) nyújt örökre emlékezetes alakítást. Zellwegert már most a 2020-as Oscar-díj legnagyobb esélyesének tartják a legjobb színésznő kategóriában. A Judy további szerepeiben a többszörös díjnyertes ír színésznő, Jessie Buckley (Csernobil), Finn Wittrock (Amerikai Horror Story, A nagy dobás), Rufus Sewell (A mágus, Lovagregény) és Michael Gambon (Gosford Park, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Harry Potter és a félvér herceg) láthatók.

04. Heti Premier Filmek (2020. Január 20-26.)

1917 Az Oscar-díjas Sam Mendes (Skyfall, Amerikai szépség) gyönyörűen fényképezett, elképesztően feszült atmoszférájú filmjének egyik különlegessége, hogy látszólag vágás nélkül kerül a nézők elé a két katona élet-halál harca, olyan érzést keltve, mintha valós időben követnék nyomon az izgalmas akciókat. Mendes az Oscar-díjas Roger Deakinst (Szárnyas fejvadász 2049, Sicario – A bérgyilkos) kérte fel az operatőri munkára, akinek erőteljes képeivel az 1917 egy felejthetetlen moziélménnyé válik minden néző számára.

Hivatali Eltávozás (eredeti cím: Corporate Animals) Az ehető evőeszközöket gyártó cégvezető, az egocentrikus és megalomán Lucy (Demi Moore) úgy érzi, ideje kicsit összekovácsolni az irodai dolgozókat, aminek a legjobb módja egy minőségi és profin kivitelezett csapatépítő nap Új-Mexikó mesés hegyvidékén. Amikor a csapat leereszkedik egy felfedezetlen barlangba a kissé eszelős túravezető (Ed Helms) irányításával, az addig sem felhőtlen túra katasztrofális fordulatot vesz. A csoport bent ragad a barlangban, ahol aztán kezdetét veszi az igazi csapat építés, vagyis inkább leépítés...

Jojo Nyuszi (eredeti cím: Jojo Rabbit) 2019-ben bemutatott német-amerikai háborús filmdráma, szatirikus vígjáték, amelynek rendezője és írója Taika Waititi, Christine Leunens Cellába zárva című könyve alapján. Főszereplője Roman Griffin Davis, Johannes "Jojo" Betzler szerepében, aki a Hitlerjugend tagja, de később kiderül, hogy anyja, Scarlett Johansson, a filmben Rosie Betzler, egy zsidó lányt, Thomasin McKenzie-t, a (filmben Elsa Korr) bujtat a tetőtérben. A film további szereplői Taika Waititi, Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen és Sam Rockwell.
A film világpremierjét 2019. szeptember 8-án, a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, ahol a fődíjat, a Grolsch People's Choice díjat nyerte el. A filmet Magyarországon 2020. január 23-án mutatták be. A film forgatása 2018. május 28-án kezdődött. Csehország fővárosában, Prágában forgatták.
A Jojo Nyuszit az Amerikai Filmkritikusok Szövetsége (National Board of Review) és az Amerikai Filmintézet az év tíz legjobb filmje közé sorolta. A 92. Oscar-gála alkalmával a film hat jelölést kapott, Scarlett Johanssont jelölték legjobb női mellékszereplő kategóriában, a film rendezője, Taika Waititi pedig a legjobb adaptált forgatókönyv kategória nyertese lett.

Richard Jewell Balladája (eredeti cím: Richard Jewell 2019-ben bemutatott amerikai életrajzi dráma, melyet Billy Ray forgatókönyvéből Clint Eastwood rendezett, aki producerként is jegyzi a filmet. A film alapjául Marie Brenner „American Nightmare: The Ballad of Richard Jewell” című 1997-es Vanity Fair-cikke, továbbá Kent Alexander és Kevin Salwen „The Suspect: An Olympic Bombing, the FBI, the Media, and Richard Jewell, the Man Caught in the Middle” című könyve szolgált. Az életrajzi film Richard Jewell biztonsági őr igaz történetét meséli el: az 1996. évi nyári olimpiai játékokon a Centennial Olympic Parkban időben felfedezett egy pokolgépet és a rendőrséggel együttműködve több száz ember életét mentette meg. Később azonban a hatóságok – tévesen – az először hősként ünnepelt Jewellt vádolták meg a bomba elhelyezésével. A címszereplőt Paul Walter Hauser alakítja, további főbb szerepekben Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm és Olivia Wilde látható.
A világpremier 2019. november 20-án volt az Amerikai Filmintézet fesztiválján, majd az amerikai mozikban december 13-án mutatta be a Warner Bros.. Magyarországon 2020. január 23-án került a mozikba az InterCom Zrt. forgalmazásában. A film pozitív kritikákat kapott, különösen a színészi játékot (kiemelve Bates és Hauser alakításait), valamint Eastwood rendezését méltatták a kritikusok. Kathy Scruggs riporternő ábrázolása azonban éles bírálatokat váltott ki. Jegyeladások terén a film bukásnak bizonyult, 45 millió dolláros költségvetés mellett csak 42 millió dolláros bevételt termelt.
Az Amerikai Filmkritikusok Szövetsége beválasztotta a 2019-es év tíz legjobb filmje közé. Bates elnyerte az Amerikai Filmkritikusok Szövetségének legjobb női mellékszereplőnek járó díját, illetve Oscar- és Golden Globe-jelöléseket is szerzett.

05. Heti Premier Filmek (2020. Január 27. - Február 2.)

Kisasszonyok (eredeti cím: Little Women) 2019-es romantikus filmdráma Greta Gerwig rendezésében. A film alapjául Louisa May Alcott azonos című műve szolgált. A főszerepben Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Laura Dern és Timothée Chalamet. A filmet két Golden Globe-díjra jelölték: Ronan játékáért és az Alexandre Desplat szerezte filmzenéért. A produkció Magyarországon várhatóan 2020 januárjában kerül a mozikba.

Ne Játssz a Tűzzel (eredeti cím: Playing with Fire) 2019-ben bemutatott amerikai családi-vígjáték, amelyet Andy Fickman rendezett. A forgatókönyvet Dan Ewen és Matt Lieberman írta. A producerei Todd Gartner és Sean Robins. A főszerepekben John Cena, Keegan-Michael Key, John Leguizamo, Brianna Hildebrand és Dennis Haysbert láthatók. A film zeneszerzője Nathan Wang. A film gyártója a Paramount Players, a Nickelodeon Movies, a Walden Média és a Broken Road Productions, forgalmazója a Paramount Pictures. Műfaja filmvígjáték. Amerikában 2019. november 8-án, Magyarországon 2020. január 30-án bemutatták be a mozikban.

Szex és Pszichoanalízis (eredeti cím: Sibyl) Sybilt, a sikeres terapeutát és amatőr írónőt felkeresi a gyönyörű fiatal színésznő, Margot, aki magánéleti gondjait szeretné megoldani a pszichológusnő segítségével. A lány egy filmforgatáson felelőtlen és viharos viszonyba keveredett Igorral, a főszerepet alakító színésszel, aki ráadásul a film rendezőnőjének partnere. Sybilnek nagyon megtetszik az izgalmas téma: úgy dönt, egy időre felfüggeszti páciensei fogadását, teljes mértékben az írásnak szenteli magát, és regényben dolgozza fel a történetet. Ahogy megismeri a szerelmi háromszöget, egyre szédítőbb ellentmondások és intrikák szemtanújává válik, és saját múltjának rég eltemetett emlékei is felzaklatják. Amikor Margot elhívja a forgatás utolsó szakaszára az olasz tengerpartra, hirtelen szédítő iramban gyorsulnak fel az események, és egyre inkább elmosódnak a valóság és a képzelet közti határok...

Úriemberek (eredeti cím: The Gentlemen) 2020-ban bemutatott brit-amerikai akció-vígjáték, melyet Guy Ritchie írt, rendezett és készített, Ivan Atkinson, Marn Davies és Ritchie történetéből. A főszereplők Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Eddie Marsan, Colin Farrell és Hugh Grant. ilágpremierje 2019. december 3-án volt a Curzon Mayfair moziban, majd a globális mozikiadásra az Egyesült Királyságban 2020. január 1-én, az Amerikai Egyesült Államokban január 24-én, Magyarországon január 30-án került sor.
A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, sokan elismerő visszajelzéseket küldtek Ritchie számára. Világszerte több mint 115 millió dolláros bevételt gyűjtött, amely a 22 milliós büdzséjével szemben nagyon jó eredménynek számít, emellett a hatodik legjobban teljesítő film lett 2020-ban. A Metacritic oldalán a film értékelése 51% a 100-ból, ami 44 véleményen alapul. A Rotten Tomatoeson az Úriemberek 75%-os minősítést kapott, 257 értékelés alapján.