Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az átok háza (The Grudge)
 • Műfaj: kanadai-amerikai misztikus horrorfilm
 • Rendező: Nicolas Pesce
 • Forgatókönyvírók: Jeff Buhler, Nicolas Pesce, Takashi Shimizu
 • Producerek: Takashige Ichise, Sam Raimi, Robert G. Tapert
 • Szereplők: Junko Bailey, David Lawrence Brown, Zoe Fish, Betty Gilpin, Andrea Riseborough, Lin Shaye, Jacki Weaver, Tara Westwood
Bemutató:
2020. Január 2.
Játékidő:
94 perc

2020-as amerikai természetfeletti horrorfilm, melyet Nicolas Pesce írt és rendezett. A producerek: Sam Raimi, Rob Tapert és Taka Ichise. A főszereplők Andrea Riseborough, Demián Bichir, John Cho, Betty Gilpin, Lin Shaye és Jacki Weaver. A folytatást 2011-ben jelentették be, és a kiadást 2013-ban vagy 2014-ben tervezték. 2014. márciusában hivatalosan bejelentették, hogy remake film készítés van folyamatban, aminek forgatókönyvét Jeff Buhler készteti. 2017. júliusában Nicolas Pesce kapta a rendezői széket, a forgatókönyvet pedig közösen írta meg Buhlerrel. A film fő forgatása 2018. május 7-én kezdődött Winnipegben (Manitoba) és 2018. június 23-án fejezték be. A film az Amerikai Egyesült Államokban 2020. január 3-án jelent meg a Sony Pictures Releases által, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, január 2-án az InterCom Zrt. jóvoltából. A film általánosságban negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól, főképp a forgatókönyv miatt, mert a karakterek mellett a cselekedett túlságosan kiszámítható volt, viszont dicsérték a premisszát és a vizuális hatásokat. A Metacritic oldalán a film értékelése 37% a 100-ból, ami 20 véleményen alapul. A Rotten Tomatoeson az Átok háza 19%-os minősítést kapott, 52 értékelés alapján.

Hasonlóan az eredeti filmekhez, a filmet nem időrendi sorrendben, hanem több különböző történet útján mutatják be. A következő eseményeket a tényleges sorrendben ismertetjük, de nem a filmben bemutatott sorrendben.
¤ A Landers család: 2004-ben Fiona Landers ápoló, éppen távozik egy Tokiói házból, mert különös eseményeket tapasztalt. Tájékoztatja munkatársát, Yoko-t, hogy visszatér Amerikába, és közben megrémiszti Kayako Saeki szelleme. Fiona hazautazik a Pennsylvania-i kisvárosba, ahol családjával él, a Reyburn Drive 44-es szám alatt. Azonban Kayako átka vele érkezett: A megszállott Fiona megöli a férjét Sam-et, és vízbefolytja a kislányukat Melindát. Goodman és Wilson nyomozó kapja az ügyet. A házba nyugtalanul, Goodman nem megy be, de társa megteszi. Azután Wilson egészségi és mentalis állapota romlik, főleg amikor látja Fiona szellemét. Öngyilkosságot kísérel meg, de Goodman közbenjárásával életben marad. Wilson elmegyógyintézetbe kényszerül, társa pedig lezárja a Landers ügyet.
¤
A Spencer család: Röviddel a gyilkosságok után, mielőtt még felfedezték volna a testeket, Peter és Nina Spencer megtudják, hogy születendő gyermekük, egy ritka genetikai rendellensséggel fog születni, amely lesújtja a párt. Peter ellátogat a Reyburn Drive-ra, melyet nemrég adtak el a Landers családnak. Találkozik Melinda szellemével, akinek elered az orra vére, és a férfi nem sejt semmit. Hazatelefonál Ninának, aki egyetért azzal, hogy Peter vigyázzon a kislányra míg a szülők hazérnek. Fiona és Melinda szelleme megtámadja a férfit, akin gyorsan eluralkodik az átok. A megszállott Peter hazatérve, brutálisan meggyilkolja Ninát, vele együtt a gyermeküket, majd vízbe folytja magát.
¤ A Matheson család: 2005-ben egy idősebb pár, Faith és William Matheson költözik a házba. Az asszony demenciában szenved, amelyet súlyosbít a házban jelenlévő átok. Arra kényszeríti férjét, hogy felhívja Lorna Moody-t, egy fájdalommentes eltávozást biztosító cégcsoporttól. Lorna azt javasolja Williamnek, hogy hagyják el a házat, de a férfi kijelenti hogy tisztában van a szellemek jelenlétével, azt sugallva hogy ez egy új jövőt jelent, melyben az emberek a haláluk után is a szeretteikkel lehetnek. Lorna másnap megtalálja William holttestét, akit Faith öt meg, és levágta a saját ujjait is. A rettegve menekülő Lornát autójában, Sam Landers szelleme megtámadja, majd karambolózik és a helyszínen meghal.
¤ A Muldoon család: 2006-ban Muldoon újonc nyomozó a városba költözik, fiával Burke-el, miután rákos férje meghalt. Őt és Goodman nyomozót egy erdőbe hívják, ahol felfedezték Lorna holttestét. Goodman kényelmetlenül kezdi érzi magát, miután megtudja hogy az áldozat járt a hírhedt Reyburn Drive-i házban. Muldoon ezt észreveszi, és hamarosan megtudja a ház sötét múltját. Muldoon ezután a házhoz megy, ahol felfedezi a zavarodott Faith-et, és William bomlásnak indult testét. Az asszonyt kórházba szállítják, ahol meglátja Melinda szellemét, aki arra kényszeríti hogy vesse le magát az erkélyről. Ahogy Muldoon folytatja az ügy nyomozását, megkezdődik az ő, szellemek általi terrorizálása. Meglátogatja Wilsont, aki közli vele, hogyha valaki belép a házba, az áldozattá válik. A távozása közben, Wilson kivájja a szemét, így már nem látja folyton a Landers család szellemét. Féltve fiát, belemerül az ügybe, és rájön hogy az átok, Japánban kezdődött, és Fiona hozta magával. Miután ismét megtámadják a szellemek, a házhoz megy a fiával és belépve körbelocsolja a házat benzinnel. Közben látomásokat lat, melyben Fiona meggyilkolja a családját. Hirtelen megjelenik Burke, de a nő rájön hogy Melinda szelleme űzz vele tréfát, ezért felgyújtja a házat, és annak leégése közben, Muldoon átöleli az igazi Burke-öt. Egy idő múlva, egy átlagos reggelen, Muldoon épp búcsúzkodik a "fiától", aki iskolába igyekszik. Közben az igazi Burke elhagyja a házat, ezzel felfedve hogy Melinda szelleme vette fel a kisfiú alakját, és miután Muldoon felfedezte ezt, a szellemek végeznek vele, mivel a Spencer család elátkozott házába költöztek be tudtuk nélkül, és ezzel egy új átok születik.

Különleges életek (Hors normes)
 • Műfaj: francia vígjáték dráma
 • Rendező: Olivier Nakache, Eric Toledano
 • Forgatókönyvírók: Olivier Nakache, Eric Toledano
 • Producerek: Nicolas Duval Adassovsky
 • Szereplők: Lyna Khoudri, Darren Muselet, Aloïse Sauvage, Hélène Vincent, Bryan Mialoundama, Vincent Cassel, Reda Kateb
Bemutató:
2020. Január 2.
Játékidő:
114 perc

Bruno és Malik közel húsz éve egy különleges feladatnak szentelik életüket. Olyan hátrányos helyzetű fiataloknak igyekeznek segítséget nyújtani, akik autizmussal élnek. Minden gyermek más és más területen küzd nehézségekkel, így mindegyikük kezelése egyedi módszereket kíván, melyek olykor szélsőségesek, de leginkább rendkívül szerethetők és a mulatságosak.

Lola és a fiúk (Lola et ses frères)
 • Műfaj: francia vígjáték dráma
 • Rendező: Jean-Paul Rouve
 • Forgatókönyvírók: David Foenkinos, Jean-Paul Rouve
 • Producerek: Cédric Iland, Nadia Khamlichi, Adrian Politowski
 • Szereplők: Gabriel Naccache, Pauline Clément, Jenny Bellay, Hugues Boucher, Ramzy Bedia, José Garcia, Jean-Paul Rouve, Ludivine Sagnier
Bemutató:
2020. Január 2.
Játékidő:
105 perc

Lolának két fivére van: Benoit most nősül meg harmadszorra, Pierre pedig késve bukkan fel az esküvőn. Családi életük állandó elemei a viták, a félreértések, az ürügyek és a vádaskodások. Eközben ez a három ember csak élni szeretné a saját életét: Benoit hamarosan apa lesz, de nem érzi magát késznek új szerepére; Lola válása még folyamatban van, de megismerkedik Zoherral, aki nagy hatással van rá; Pierre-nek pedig a munkában akadnak egyre súlyosabb gondjai. A három testvér minden viszontagság ellenére az utolsó vérig kitart egymás mellett: elválaszthatatlan hármasként támogatják egymást jóban-rosszban…

Tőrbe ejtve (Knives Out)
 • Műfajamerikai bűnügyi misztikus vígjáték dráma thriller
 • Rendező: Rian Johnson
 • Forgatókönyvírók: Rian Johnson
 • Producerek: Ram Bergman, Rian Johnson
 • Szereplők: Christopher Plummer, Daniel Craig, Ana de Armas, Chris Evans, Riki Lindhome, Michael Shannon
Bemutató:
2020. Január 2.
Játékidő:
130 perc

Rian Johnson (Looper – A jövő gyilkosa, Star Wars: Az utolsó Jedik) forgatókönyvíró-rendező feszült krimiije egy modern köntösbe öltöztetett klasszikus Agatha Christie-történet, ahol az utolsó pillanatig izgatottan várja a néző a mindent leleplező, és döbbent fordulatot hozó végkifejletet. A milliárdos krimiírót az Oscar-díjas Christopher Plummer alakítja, díszes családját olyan sztárok keltik életre, mint Chris Evans, az Oscar-jelölt Toni Collette, a kétszeres Golden Globe-díjas Jamie Lee Curtis, az Oscar-jelölt Michael Shannon, a Golden Globe-díjas Don Johnson, a személyzet egyik tagját Ana de Armas játssza, a neves detektív szerepében pedig Daniel Craig remekel.

A milliárdos krimiírót 85. születésnapján holtan találják vidéki villájában. A partit követő napon a tett helyszínére érkezik a híres magándetektív, Benoit Blanc (Daniel Craig), akit egy titokzatos személy bérelt fel a szenzációs bűncselekmény felderítésével. Ahogy a nyomozó elkezdi felgöngyölíteni az ügyet, egyre különösebb tiktokra derít fényt. És bár az ünnepségen résztvevő családtagoknak, és a személyzetnek is megdönthetetlen alibije van, mindenkinek alapos indítéka volt a szörnyű tett elkövetésére. A vidéki magányban elszigetelt família minden tagja egyre kétségbeesettebben bizonygatja saját igazát, de Benoit Blanc egy meglepő csellel végül mégis tőrbe csalja a gyilkost.