Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bőrömben (2018)
Eredeti cím: Farming
Műfaj: brit feliratos dráma
Rendező: Adewale Akinnuoye-Agbaje
Forgatókönyvírók: Adewale Akinnuoye-Agbaje
Producerek: François Ivernel, Neil Jones, Andrew Levitas, Michael London, Janice Williams
Szereplők: Kate Beckinsale, Gugu Mbatha-Raw, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Jaime Winstone, Damson Idris
Bemutató: 2020. Január 16.

Az 1960-as és ´80-as évek között több ezer nigériai gyermeket adtak ´nevelésbe´ fehér munkásosztálybeli családokhoz Nagy-Britanniában. Ez a film egyikük igaz története. Enitan kisgyermekként kerül a Carpenter családhoz. Nevelő anyjával sosem alakul ki az igazi szülő-gyermek kapcsolat, a fiú sem gyerekként sem tinédzserként nem találja helyét a világban, a környezetéből felé áradó harag és megvetés hatására pedig nem csak saját magát kezdi el gyűlölni, hanem minden embert. Amikor belép egy, a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető skinhead csoportba, az élete gyökeres fordulatot vesz.

Érdekességek:

 • A film 2 011 630 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 1 281 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
 • A film cselekménye az író-rendező Adewale Akinnuoye-Agbaje gyerekkorán alapszik.
 • A Farming a 2019-es Edinburgh-i Filmfesztiválon elnyerte a Michael Powell Award-ot.
 • A film világpremierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2018. szeptember 8-án.
 • A filmet vegyesen fogadták a kritikusok. A Farming a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon jelenleg 44 százalékon áll (2019. december).
 • A Farming Adewale Akinnuoye-Agbaje első egészestés mozifilmje.
Amanda (2018)
Műfaj: francia dráma
Rendező: Mikhaël Hers
Forgatókönyvírók: Maud Ameline, Mikhaël Hers

Producerek: Pierre Guyard
Szereplők: Ophélia Kolb, Vincent Lacoste, Stacy Martin, Isaure Multrier
Bemutató: 2020. Január 16.

A francia rendező Mikhaël Hers filmjének világpremierje a 2018-as ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a rendező Magic Lantern-díjat kapott. Ezt követően a szintén ’A’ kategóriás Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyzett a film, s elnyerte a fesztivál nagydíját és a legjobb forgatókönyvért járó díjat. Az alkotást két kategóriában jelölték a Francia Filmakadémia César-díjára (legjobb színész, legjobb zene). A filmben kiemelkedő alakítást nyújt a főszereplő Vincent Lacoste (Egy szobalány naplója, Egy ágyban Victoriával, Így jártam a mostohámmal, Bocsáss meg kedvesem) és az Amandát játszó gyerekszínész, Isaure Multrier. Mellettük többek között szerepel a filmben Stacy Martin (A nimfomániás, A világ összes pénze, Taj Mahal) is.

A huszonéves David Párizsban él, bedolgozik egy airbnb lakásban, parkokban kertészkedik, és segít nővérének, Sandrine-nak, aki egyedül neveli a hétéves Amandát. Mindeközben románc bontakozik ki közte és Lena, egy zongorista lány között. A gondtalan hétköznapok azonban egyszeriben véget érnek, amikor egy parkban terrormerényletet hajtanak végre, amely során Sandrine meghal, Lena pedig megsebesül. Davidra hirtelen rászakad a gyász és a felelősség. Egyedül kell megbirkóznia a fájdalommal, gondoskodnia a kis Amandáról, valamint ápolni Lena lelkét. Korábbi életét elveszíti, az élet azonban nem áll meg, a veszteségekkel együtt is élnie kell a mindennapokat, amely új boldogságot és örömöt is tartogat a számára.

Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk (2020)
Eredeti cím: Bad Boys for Life
Műfaj: amerikai-mexikói bűnügyi akció-vígjáték thriller
Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Joe Carnahan
Forgatókönyvírók: George Gallo, Chris Bremner, Joe Carnahan, Peter Craig, Anthony Tambakis
Producerek: Doug Belgrad, Jerry Bruckheimer
Szereplők: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Joe Pantoliano, Kate del Castillo, David Shae, Jennifer Badger, Charles Melton
Bemutató: 2020. Január 16.

2020-ban bemutatott amerikai akció-vígjáték, melyet Adil El Arbi és Bilall Fallah rendezett. A forgatókönyvet Chris Bremner, Peter Craig és Joe Carnahan írta. A főszereplők Will Smith és Martin Lawrence. A film a Bad Boys trilógia – Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk? (1995) és a Bad Boys 2. – Már megint a rosszfiúk (2003) – harmadik része. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2020. január 17-én mutatta be a Columbia Pictures, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, január 16-án az InterCom Zrt. A harmadik Bad Boys film elkészítését a második rész sikere után megvitatták. Az eredeti rendező, Michael Bay kijelentette, hogy érdekli a film és visszatérne, de a költségvetési korlátok ezt megnehezítik. A film a következő évtized során több fejlesztési kísérleten ment keresztül, különféle írókkal és rendezőkkel együtt. Végül, 2018 októberében, a projektet hivatalosan bejelentették, majd a forgatásra 2019. január és június között került sor Atlantában és Miamiban. A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 59% a 100-ból, ami 42 véleményen alapul. A Rotten Tomatoeson a Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk 76%-os minősítést kapott, 181 értékelés alapján. Bevételi szempontból 419,1 millió dollárt gyűjtött összesen világszerte, így a 90 milliós költségvetését jóval meghaladta.

2020-at írunk; a miami nyomozó, Marcus Burnett (Martin Lawrence) éppen tanúja az unokája születésének, ám elmondja társának, Mike Lowrey nyomozónak (Will Smith) a szándékait, hogy hamarosan nyugdíjba fog vonulni. Egy ünnepi parti után, Mike-ot ötszörösen meglövi egy Armando nevű bérgyilkos. Armando nemrégiben segített édesanyja, Isabel Aretas megszöktetésében, akit a Mexikói-fegyházban tartottak fogva. Isabel azzal bízta meg fiát, hogy ölje meg az összes férfit, beleértve Mike-t is, akik felelősek az Aretas-kartell bukásáért, ami miatt a férje is börtönbe került, majd később meghalt. Annak ellenére, hogy utoljára kellett volna hagynia Mike-ot, Armando először őt vette célpontul, mivel őt látta a legnagyobb veszélynek a terveiknél. Armando az elkövetkező hat hónapban minden más felelős meggyilkolására törekszik, míg Mike majdnem teljesen felépül. Mike Marcus segítségét kéri a bérgyilkos elkapásában, de Marcus a könyörgés ellenére úgy dönt, hogy nyugdíjba vonul, mivel Mike halálának közeli tapasztalata után imádkozott Istenhez, hogy ha Mike túléli, soha többé nem követ el erőszakot. Ez a döntés némi kiesést okoz a két barát között.
Howard kapitány parancsai ellenére Mike megtudja annak a fegyverkereskedőnek a nevét, aki eladta a gyilkossági kísérletében használt lőszereket; Booker Grassie. Howard vonakodva, de csak tanácsadóként küldi Mike-ot az Advanced Miami Metro Operations (AMMO) nevű szervezethez, amelyet Mike ex-barátnője, Rita vezet. A csapat üzleti megállapodásra jut Grassie-vel kapcsolatosan, hogy bizonyítékokat szerezzenek róla, ám amikor Mike látja, hogy a vásárlók Grassie-t megölni szándékozzák, Mike megpróbálja megmenteni őt, de nem sikerül. Nem sokkal később Marcus hívást kap egy régi besúgótól, aki fél, mert mindenkit, aki megvédte őt, meggyilkolták és most Marcus segítségét kéri. Marcus felveszi Mike-ot, majd a férfi által megadott helyhez sietnek, de a gyilkos kihajítja az emeletről, a férfi meghal, ahogy Marcus feleségének kocsijára esik. Mike közelharcba keveredik Armandóval, és úgy tűnik, felismeri a szemét, majd Armando elmenekül.
Valamikor később Howard kapitány azt mondja Mike-nak, hogy ideje lenne neki is visszavonulni, mielőtt megölik. Ezt követően Armando orvlövészpuskával öli meg Howard-ot. A kapitány temetése után Marcus úgy dönt, hogy utoljára segít Mike-nak. Marcus az AMMO segítségét kéri Grassie könyvelőjének kihallgatására, hogy megtalálják, kinek adták el a lőszert. Marcus egy kulcsfontosságú gyanúsítottat Zway-Lo-ként (Nicky Jam) azonosít, akinek korábban Marcus volt a kosárlabda edzője. Mike, Marcus és az AMMO üldözőbe veszik, de Armando megállítja őket egy híd felett lebegő helikopterről lőve. Armando megöli Zway-Lo-t a létrán, hogy aztán eltalálhassa Mike-ot. Mielőtt lelőné, Armando azt mondja: "Hasta el fuego". Azonban Marcus idejében a helikopterre lő, így Mike a folyóba ugrik és megmenekül.
Mivel az AMMO csapatát a közelmúltbeli kudarcuk miatt felfüggesztik, Mike négyszemközt elmagyarázza Marcusnak, hogy Armando a biológiai fia; mielőtt ő és Marcus partnerek lettek volna, Howard kapitány az akadémiából toborozta, hogy beszivárogjon a mexikói Aretas-kartellbe. Mélyreható titkos kapcsolatban állt Isabell-lel, ami Armando születéséhez vezetett, mivel a férje steril volt, és ők mondták mindig egymásnak a "Hasta el fuego" mondatot. Annak ellenére, hogy megígérte, elmenekül vele, Mike végül letartóztatta, és börtönbe juttatta (ahonnan a nő később megszökött).
Mike úgy dönt, hogy Mexikóvárosba megy egyedül szembeszállni vele, de Marcus és az AMMO a tiltakozása ellenére kíséri. Az elhagyatott Hidalgo palotában Mike leszidja Isabelt, amiért nem mondta el neki az igazságot Armandóról és hogy bérgyilkossá tette. Lövöldözés következik az AMMO tagjai és Isabel emberei között, amely akkor ér véget, amikor Marcus lelövi Isabel helikopter pilótáját, ami aztán az épületbe zuhan és lángokba teríti a földszintet.
Miközben Marcus rövid ideig feltartja Isabelt, Mike megpróbálja meggyőzni Armandót, hogy ő az apja. Armando addig nem hajlandó elhinni, míg Mike nem követeli Isabeltől, hogy erősítse meg. Isabel Mike-ra lő, ám Armando a golyó elé áll, majd Rita lelövi Isabelt, aki a lángokba zuhan. Mindannyian elmenekülnek az égő épületből, majd Mike elmondja Armandónak, hogy meg kell fizetnie a bűncselekményeiért, viszont mindig ott lesz neki.
Később Ritát nevezik ki új rendőrkapitánynak, miközben Mike és Marcus a nyugdíjba vonulásukat tervezik, helyükre pedig az AMMO kerülne. Később Mike meglátogatja a bűnbánatban lévő Armandót a börtönben és a segítségét kéri egy új ügyben, a börtönbüntetése csökkentésének érdekében.

Érdekességek:

 • A film összbevétele 40 272 658 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 27 823 398 forintot termelt. A hazai mozik összesen 20 472 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
 • A filmből kiderül, hogy milyen mostohán bánt az MGM Judy Garlanddal a 30-as és a 40-es években. A stúdió producerei szigorú diétára fogták, előírták, milyen gyógyszereket szedjen, hogy tartani tartani tudja a súlyát, hogy akkor aludjon és legyen éber, amikor azt megkövetelik tőle. Garlandnál emiatt gyógyszerfüggőség alakult ki.
 • Renée Zellweger egy teljes éven át készült a szerepre Eric Vetro énektanárral, melyet követően négy hónapot dolgozott együtt a dalok felvételén Matt Dunkley zenei rendezővel.
 • Jeremy Woodhead sminkmester művileg hosszabbította meg Renée Zellweger orrát, hogy a színésznő profilból jobban hasonlítson Judy Garlandra. Zellweger ezenkívül sötét szürke kontaktlencsét és parókát viselt a forgatáson.
 • Renée Zellweger ugyanabban az évben, 1969-ben született, amikor a filmben az általa alakított Judy Garland elhunyt.
 • Renée Zellweger 2019. szeptemberében jelentette meg első szólólemezét, melyen Judy Garland dalait dolgozta fel.
 • A film alapjául Peter Quilter Olivier- és Tony-díjra jelölt West End és Broadway színdarabja, az End of the Rainbow (A szivárvány vége) szolgált.
 • A film az ikonikus amerikai énekes- és színésznő, Judy Garland életét dolgozza fel.
 • A Judy forgatása 2019. március 19-én kezdődött meg Londonban.
 • A Judy világpremierje 2019. augusztus 30-án volt a Telluride Film Festivalon, melyet követően a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták szeptember 10-én.
 • Renée Zellweger alakítását álló ovációval ünnepelte a közönség a film világpremierjén.
 • A Judy igen pozitív kritikai fogadtatásban részesült. A film jelenleg (2019 november) 273 szemlézett cikket követően 83 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.
 • A Judy-t számos A-kategóriás filmfesztiválon mutatták be világszerte. Szerepelt a Római Filmfesztivál, az Independent Spirit Awards, a British Independent Film Awards és a Palm Springs-i Filmfesztivál versenyprogramjában is. Renée Zellweger alakítását Palm Springsben és Santa Barbarában is díjjal ismerte el a zsűri.
Dolittle (2020)
Műfaj: amerikai-kínai-brit-japán családi akció-kaland-vígjáték fantasy
Rendező: Stephen Gaghan
Forgatókönyvírók: Stephen Gaghan, Hugh Lofting, Thomas Shepherd, Chris McKay, John Whittington, Dan Gregor, Doug Mand
Producerek: Susan Downey, Jeff Kirschenbaum, Joe Roth
Szereplők: Robert Downey Jr., Harry Collett, Jessie Buckley, Rami Malek, Selena Gomez, Michael Sheen, John Cena, Marion Cotillard, Tom Holland
Bemutató: 2020. Január 16.

2020-ban bemutatott amerikai kalandfilm, fantasy, vígjáték, amelyet Stephen Gaghan rendezett a Doctor Dolittle című meseregény alapján. A forgatókönyvet Stephen Gaghan, John Whittington és Thomas Shepherd írta. A producerei Susan Downey, Jeff Kirschenbaum és Joe Roth. A főszerepekben Robert Downey Jr., Michael Sheen, Harry Collett és Jessie Buckley láthatók. A film zeneszerzője Danny Elfman. A film gyártója a RK Filmes, a Team Downey és a Media Rights Capital, forgalmazója a Universal Pictures. Amerikában 2020. január 17-én, Magyarországon 2020. január 16-án mutatták be a mozikban.

Egy fiatal fiú az erdőben vadászik a nagybátyjával, aki arra kényszeríti, hogy vadkacsákra lőjön. A fiú elfordítja a puskáját és a lövéssel véletlenül egy mókust talál el. Egy beszélő papagáj repül oda, és a fiút Dr. Dolittle birtokához vezeti, ahol egy titkos járaton be tudnak jutni a kertbe. Dr. John Dolittle, a fiatal Viktória királynő Angliájának híres orvosa és állatorvosa néhány éve elveszítette feleségét, Lilyt, aki tengeri felfedezőútra indult, de a hajója viharba került és elsüllyedt. Azóta Dolittle elhanyagolt külsejű remeteként él a birtok magas falai mögött, társasága csupán egzotikus állatainak seregletéből áll, akiknek nem csak megérti a beszédét, hanem válaszolni is tud nekik.
A fiú a kertben többek között elefántokat és zsiráfokat lát, majd amikor feltűnik egy jegesmedve és megindul felé, a fiú megijed és futni kezd, de egy háló csapdába ejti. A házban lakó állatok jelentik a gazdájuknak, hogy a csapdában van valaki. Ugyanakkor a csapda közelében egy úri módra öltözött kislány jelenik meg, aki szintén Dr. Dolittle segítségét kéri, mert a fiatal Viktória királynő súlyos beteg, és szeretné, ha Dr. Dolittle meggyógyítaná. Dr. Dolittle kijelenti, hogy ő már nem foglalkozik gyógyítással, pláne nem emberek gyógyításával. Amikor azonban az állatai felhívják rá a figyelmét, hogy ha a királynő meghal, akkor a birtok tulajdonjoga visszaszáll a királyi házra, őket pedig szélnek eresztik, Dr. Dolittle véleménye megváltozik.
Elsősorban megműti a mókust, majd megfürdik, hajat és szakállat vágat, majd egy strucc hátán elindul a Buckingham-palotába. Ott a beteg királynő ágyánál Dr. Dolittle keverék kutyája furcsa szagra lesz figyelmes, amit egy botanikai könyv segítségével beazonosítanak. Dr. Dolittle utasításba adja az őt megkereső fiatal lánynak, hogy csak ő adjon ételt és italt a királynőnek. Ugyanis nadragulya mérgezésre gyanakszik. Az ellenméreg gyümölcse egy ismeretlen szigeten nő, ami nincs rajta egyetlen térképen sem. Azonban Dr. Dolittle tudja, hogy Lily, a gondos felfedező minden fontos dolgot feljegyzett a naplójába, amit most az apja őriz, aki uralkodó a kalózok távoli szigetén. Elsősorban ide kell eljutniuk, majd el kell lopni a naplót, és az alapján megkeresni a szigetet, és rajta a fát. Azonban a királynő egyik hadvezére, Lord Thomas Badgley (aki titokban a trónra pályázik) megbízza az udvari orvost, hogy egy hadihajón eredjen Dr. Dolittle nyomába és alkalmas időben süllyessze el.
Dr. Dolittle a vitorláshajón fedezi fel, hogy a korábban látott fiú feljutott a hajóra, és tanoncsegédnek ajánlkozik. A fiú mindenféle megbízást kap és lassan kezdi megérteni a különféle állatok beszédét. Egyik alkalommal a hadihajó lövéseket ad le rájuk, Dr. Dolittle egy bálna segítségét kéri, aki egy víz alatti hámba bújik, és nagy sebességgel vontatni kezdi a hajót, így üldözőik lemaradnak. Lily apjának palotájába nehéz bejutni, főleg abba a terembe, ahol a kincseket őrzik, köztük Lily naplóját. Hangyák segítségével kinyitják a zárat. A fiú bújik be a keskeny rácsok közé, és meg is szerzi a naplót, de egy óvatlan szitakötő miatt, aki odáig segített, elfogják őket. Dolittle láncra verve várja a börtönben, hogy egy bengáli tigris élve szétmarcangolja és felfalja, aki azért haragszik rá, mert korábban Dolittle nem fejezte be az ő lelki problémájának kezelését, mert el kellett menekülnie a menyasszonyával a frigyet ellenző apa elől.
A szitakötő értesíti a hajón várakozó állatokat, így azok Dolittle megmentésére sietnek. A jegesmedve elterelő műveletként robbant, a gorilla pedig felfeszíti a börtönrácsot, bejut a cellába, megküzd a tigrissel, akit egy fojtó szorítással elkábít. Azonban a tengerparton újból elfogják őket, az udvari orvos megszerzi Lily naplóját és útra kel, előtte egy lövéssel elsüllyeszti Dolittle hajóját.
Lily apja megszánja őket, és ad egy hajót, hogy folytathassák útjukat az ismeretlen sziget felé. Azonban az udvari orvos már lesben várja őket fegyveres katonákkal egy barlangban, ahova a térkép vezette őket. A barlangban nincsen semmiféle fa, ellenben van egy tűzokádó sárkány, aki irtani kezdi a katonákat. Végül a gyilkolászásban kifáradva megpihen. Dolittle látja rajta, hogy orvosi segítségre van szükség, ezért felajánlja, hogy megvizsgálja. A sárkány annyira rosszul van, hogy megengedi neki. Dolittle bélelzáródást állapít meg, amit azonnal kezelni kezd. Mindenféle páncélok és fegyverek kerülnek elő a sárkány végbeléből, majd nagy mennyiségű bélgáz távozik. A sárkány hálából egy vízesés mögé irányítja őket, ahol egy fa áll, az, aminek a gyümölcsére szükségük van a királynő meggyógyításához.
Megszerzik a gyümölcsöt, és igyekszenek vissza a Buckingham-palotába, ahol kisebb közelharc után be tudják adni a királynőnek a gyümölcs néhány cseppjét, amitől az mindjárt jobban lesz. Dolittle felfedi, hogy távozása előtt elhelyezett egy észrevehetetlen „kémet” egy botsáskát egy William Turner festmény keretén, így az elmondja neki, hogy a királynő bizalmasa a jobb zsebében egy méregfiolát rejteget. A merénylőt elfogják és elvezetik a Londoni Tower börtönébe. Az udvari orvos a távoli barlangban maradt, és bár azt hiszi, hogy megérti a vérszívó denevérek nyelvét, azok tömeges támadást indítanak ellene.
Dolittle újra megnyitja birtoka kapuit a beteg páciensek előtt, Tommy is ott dolgozik, mint a segédje. A hálás királynő mindenkit kitüntet, aki részt vett az akcióban, az állatokat is, amit a stáblista alatt lefutó festmények örökítenek meg.

Érdekességek:

 • A film összbevétele 205 189 285 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 187 830 225 forintot termelt. A hazai mozik összesen 122 812 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
 • A 2014-es A bíró óta ez Robert Downey Jr. első olyan filmje, melyben nem a Marvel szuperhősét, Vasembert alakítja.
 • A film szereplőgárdájában 5 Oscar-díjas (Rami Malek, Jim Broadbent, Emma Thompson, Octavia Spencer és Marion Cotillard) és 3 Oscar-jelölt (Robert Downey Jr., Ralph Fiennes és Kumail Nanjiani) színész is helyet kapott.
 • A megfilmesítési jogokért hatalmas harcot vívott a Universal, a Sony és a 20th Century Fox, de a licitháborút végül nem a Dr. Dolittle franchise három korábbi filmje mögött is álló Fox, hanem a Universal nyerte meg.
 • A Marvel filmek után ismét együtt állt a kamerák elé a film forgatásán Robert Downey Jr. (Vasember) és Tom Holland (Pókember). A Dolittle a két színész ötödik közös munkája.
 • A Dolittle a Universal negyedik élőszereplős/CGI hibrid filmje. A korábbiak: Casper (1995), Rocky és Bakacsin kalandjai (2000), Hopp (2001)
 • Robert Downey Jr. és Octavia Spencer második közös filmje a 2009-es A szólista után.
 • A film cselekménye Hugh Lofting 1922-es The Voyages of Doctor Dolittle című gyerekkönyvén alapszik.
 • A film eredeti címe The Voyage of Doctor Dolittle volt, azonban a stúdió 2019. augusztusában végül Dolittle-re módosította a címet.
 • Mivel az első tesztvetítések visszhangja nagyon lehangoló volt, a stúdió 2019. áprilisában 21 nap utóforgatást tervezett be.
 • A Dolittle forgatása 2018. februárjában kezdődött meg. Az élőszereplős jeleneteket Kirkby Lonsdale-ben vették fel, de a stáb dolgozott egyebek mellett a Windsor Great Parkban és a Menai Suspension Bridge-en.
 • 2017. március 20-án jelentették be hivatalosan, hogy Robert Downey Jr. leszerződött a Dolittle főszerepére.
 • A film premierdátumát eredetileg 2019. május 24-re tűzték ki, de a bemutatót végül egészen 2020. januárjára halasztották.
 • Az alkotók tökélyre törekedtek, ezért komoly 21 napos utómunkálatokat folytattak.
Judy (2019)
Műfaj: brit-amerikai életrajzi történelmi romantikus dráma
Rendező: Rupert Goold
Forgatókönyvírók: Tom Edge, Peter Quilter
Producerek: David Livingstone
Szereplők: Bella Ramsey, Renée Zellweger, Jessie Buckley, Rufus Sewell, Michael Gambon, Finn Wittrock
Bemutató: 2020. Január 16.

Judy Garland kétszeres Oscar-jelölt hollywoodi legenda (Ítélet Nürnbergben, Csillag születik, Találkozunk St. Louis-ban) tragikus életének utolsó hónapjairól szól. A Judy Peter Quilter Tony-díjra jelölt „End of the Rainbow”című színdarabjának filmes adaptációja. Rupert Goold angol színházi rendező filmje szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Telluride Filmfesztivál programjában. A címszerepben az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Renée Zellweger (Bridget Jones naplója-filmek, Chicago, Hideghegy, A remény bajnoka) nyújt örökre emlékezetes alakítást. Zellwegert már most a 2020-as Oscar-díj legnagyobb esélyesének tartják a legjobb színésznő kategóriában. A Judy további szerepeiben a többszörös díjnyertes ír színésznő, Jessie Buckley (Csernobil), Finn Wittrock (Amerikai Horror Story, A nagy dobás), Rufus Sewell (A mágus, Lovagregény) és Michael Gambon (Gosford Park, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Harry Potter és a félvér herceg) láthatók.

A Judy a legendás amerikai színész-énekesnő, Judy Garland életének utolsó hónapjait dolgozza fel. A negyvenes éveiben járó Judy Garland, az Óz, a csodák csodája Dorothyja több, tragikusan végződő házasságon jutott túl, és a hatvanas évek végére folyamatos anyagi és drog problémákkal küzdött. Annak reményében, hogy elegendő pénzt kereshet két kisebb gyermekének eltartására, elvállal egy londoni varietéturnét. Bár Garland népszerűsége Amerikában már megkopott, csillaga Európában még fényesen ragyogott, amikor 1969 telén megérkezett Londonba. A fellépések azonban nem minden zökkenő nélkül zajlanak, Garland folyamatos harcot folytat saját magával, a közönséggel, és a menedzsmenttel egyaránt.

Érdekességek:

 • A film összbevétele 40 272 658 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 27 823 398 forintot termelt. A hazai mozik összesen 20 472 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
 • A filmből kiderül, hogy milyen mostohán bánt az MGM Judy Garlanddal a 30-as és a 40-es években. A stúdió producerei szigorú diétára fogták, előírták, milyen gyógyszereket szedjen, hogy tartani tartani tudja a súlyát, hogy akkor aludjon és legyen éber, amikor azt megkövetelik tőle. Garlandnál emiatt gyógyszerfüggőség alakult ki.
 • Renée Zellweger egy teljes éven át készült a szerepre Eric Vetro énektanárral, melyet követően négy hónapot dolgozott együtt a dalok felvételén Matt Dunkley zenei rendezővel.
 • Jeremy Woodhead sminkmester művileg hosszabbította meg Renée Zellweger orrát, hogy a színésznő profilból jobban hasonlítson Judy Garlandra. Zellweger ezenkívül sötét szürke kontaktlencsét és parókát viselt a forgatáson.
 • Renée Zellweger ugyanabban az évben, 1969-ben született, amikor a filmben az általa alakított Judy Garland elhunyt.
 • Renée Zellweger 2019. szeptemberében jelentette meg első szólólemezét, melyen Judy Garland dalait dolgozta fel.
 • A film alapjául Peter Quilter Olivier- és Tony-díjra jelölt West End és Broadway színdarabja, az End of the Rainbow (A szivárvány vége) szolgált.
 • A film az ikonikus amerikai énekes- és színésznő, Judy Garland életét dolgozza fel.
 • A Judy forgatása 2019. március 19-én kezdődött meg Londonban.
 • A Judy világpremierje 2019. augusztus 30-án volt a Telluride Film Festivalon, melyet követően a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták szeptember 10-én.
 • Renée Zellweger alakítását álló ovációval ünnepelte a közönség a film világpremierjén.
 • A Judy igen pozitív kritikai fogadtatásban részesült. A film jelenleg (2019 november) 273 szemlézett cikket követően 83 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.
 • A Judy-t számos A-kategóriás filmfesztiválon mutatták be világszerte. Szerepelt a Római Filmfesztivál, az Independent Spirit Awards, a British Independent Film Awards és a Palm Springs-i Filmfesztivál versenyprogramjában is. Renée Zellweger alakítását Palm Springsben és Santa Barbarában is díjjal ismerte el a zsűri.