Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Scooby! (2020)
Eredeti cím: Scoob!
Műfaj: amerikai-kanadai animációs családi misztikus kaland-horror-vígjáték
Rendező: Tony Cervone
Forgatókönyvírók: Kelly Fremon, Joe Ruby, Ken Spears, Jack Donaldson, Derek Elliott, William Hanna, Joseph Barbera, Matt Lieberman, Eyal Podell, Dax Shepard, Jonathon E. Stewart, Adam Sztykiel
Producerek: Allison Abbate, Pam Coats, Charles Roven, Richard Suckle
Szereplők: Zac Efron, Will Forte, Jason Isaacs, Gina Rodriguez, Amanda Seyfried, Frank Welker
Bemutató: 2020. Július 23.

2020-as 3D-s számítógépes animációs film, melynek alapjául a Scooby-Doo franchise szolgál. Rendezője Tony Cervone, a forgatókönyvet Kelly Fremon Craig írta. A főszereplők eredeti hangjain a filmben Frank Welker, Zac Efron, Will Forte, Amanda Seyfried, Gina Rodriguez és Tracy Morgan szólal meg. A gyártója a Warner Bros.
A Scooby! az első moziba kerülő Scooby-Doo film a 2004-es Scooby-Doo 2. – Szörnyek póráz nélkül óta, az első Hanna-Barbera-rajzfilm alapján készülő világszerte bemutatott mozifilm a 2010-es Maci Laci óta, és a legelső darabja a Warner Bros. által tervezett egyesített Hanna-Barbera-moziuniverzumnak.
A filmet az Amerikai Egyesült Államokban idén májusban mutatták volna be a mozikban, de a koronavírus gyors terjedése miatt inkább VoDon mutatták be 2020. május 15-én. Magyarországon 2020. július 23-án mutatják be a mozikban.

Vannak sztárok. Vannak (kevesebben) szupersztárok. És van (az egyetlen és utánozhatatlan) Scooby. E film nemcsak azt beszéli el, hogy hogyan lett a beszélő és majdnem okos dán dog kölyök egy bizonyos Bozont legjobb barátja, hanem azt is, hogy miképpen lettek ők és új barátaik a természetfeletti bűn állhatatos üldözői – hogy végül szembenézzenek minden idők legnagyobb, leggonoszabb főgonoszával, aki Sanda Sólyom nevű űrhajójáról a kutyokalipszist akarja rászabadítani a világra. Borzasztó terve megvalósulását csak Scooby és Bozont akadályozhatja meg!

Érdekességek:

 • A Scooby a Scooby-Doo széria több mint ötven éves történetének első animációs mozifilmje.
 • Az 1988-as A Pup Named Scooby-Doo óta ez az első alkalom, hogy Fred Jones karakterét nem Frank Welker szinkronizálja.
 • 11 éve ez az első alkalom, hogy Shaggy hangját nem Matthew Lillard kölcsönzi. A színész alakította a karaktert a 2002-es előszereplős mozifilmben, de ő szinkronizálta Shaggyt a 2009-es Scooby-Doo és a szamuráj kardja óta.
 • A 2012-es Lorax után Zac Efron másodszor kölcsönzi a hangját egy animációs filmhez.
 • A Scooby Mark Wahlberg több mint harminc éves filmes pályafutásának első animációs filmje.
 • Amada Seyfried második animációs mozifilmje, melyben szinkronszerepet vállalt a 2013-as A zöld urai után.
 • A Scooby nyitotta meg a Warner Animation Group animációs filmjeinek sorát a 2020-as években.
 • A Scooby Tony Cervone rendező első egészestés mozifilmje.
 • A Scooby a franchise teljes rebootja a Hanna-Barbera Moziverzum égisze alatt, mely semmilyen módon nem kapcsolódik a korábbi egészestés mozifilmekhez.
 • Frank Welker az egyedüli szinkronszínész az eredeti Scooby Doo sorozat színészgárdájából, aki szerepet kapott a filmben.
 • A Scooby a Hanna-Barbera animációs sorozatai alapján tervezett mozifilmes univerzum első része.
 • A Warner Bros. a 2016-os CinemaCon-on jelentette be hivatalosan a filmet.
 • A film eredeti nyelvű változatában az a Frank Welker szinkronizálta Scoobyt, aki már az 1969-es animációs sorozat óta a karakter hangját kölcsönzi.
Teljes titoktartás (2019)
Eredeti cím: Les traducteurs
Műfaj: belga-francia thriller
Rendező: Régis Roinsard
Forgatókönyvírók: Romain Compingt, Daniel Presley, Régis Roinsard
Producerek: Xavier Amblard, Alain Attal
Szereplők: Sidse Babett Knudsen, Olga Kurylenko, Alex Lawther, Riccardo Scamarcio, Lambert Wilson
Bemutató: 2020. Július 23.

Kilenc műfordító gyűlik össze egy vidéki kúrián. Egy páncélozott teremben íróasztalhoz ülnek, hogy a legnagyobb titoktartás mellett lefordítsák egy világrengető sikerkönyv utolsó kötetét. De úgy tűnik, hiába minden óvintézkedés: a regény első tíz oldala egyszer csak feltűnik az interneten, és egy ismeretlen zsaroló elképesztő összeget követel, hogy ne hozza idő előtt nyilvánosságra a folytatást. A helyzet egyre feszültebb, mindenki gyanús: ki szivárogtathatta ki a szöveget?

Érdekességek:

 • A film összbevétele 2 420 663 dollár volt (imdb.com).
 • A Teljes titoktartás forgatása 2018. januárja és márciusa között zajlott Franciaországban.
 • Régis Roinsard elmondta, hogy a film alapötletét Dan Brown bestsellere, az Inferno adta.
 • A Teljes titoktartást Csehországban a Prágai Francia Filmek Fesztiválján is bemutatták 2019. november 23-án.
 • A filmet vegyesen fogadták a hazájában a kritikusok. A Teljes titoktartás az újságíróktól 2,9 pontot kapott a lehetséges 5-ből a legnagyobb francia filmadatbázisban, az Allocine-n.
 • Régis Roinsard egy interjúban elmondta, hogy három műfajt próbált meg ötvözni a filmjében: az első harmadát Agatha Chrisite krimijei inspirálták, a másodikban a csalás/átverés kap hangsúlyos szerepet, míg a végére bosszúfilmek stílusjegyei kerülnek előtérbe.
 • Régis Roinsard hét év után ezzel a filmmel tért vissza a rendezői székbe.