Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A NAGY VISSZATÉRŐK - 2020

Eredeti cím: The Comeback Trail
Műfaj: vígjáték, bűnügyi
Rendező: George Gallo

Szereplők: Robert De Niro, Morgan Freeman, Tommy Lee Jones, Emile Hirsch, Zach Braff
Bemutató: 2021. Június 3.

Max Barber producer (Robert De Niro) új filmje hatalmas bukás a mozikban. Mivel emiatt az adósságát sem tudja visszafizetni, a hírhedt maffiafőnök, Reggie Fontaine (Morgan Freeman) markába kerül. Max úgy próbálja menteni az irháját, hogy meggyőzi Reggie-t, finanszírozzon egy újabb forgatást. Ez azonban már nem a nézők kedvéért készül, csupán azért, hogy egy biztosítási csalással óriási összeget zsebeljenek be. A vén, részeges főszereplő, Duke Montana (Tommy Lee Jones) azonban áthúzza minden számításukat...

Érdekességek
¤ A film összbevétele 1 740 212 dollár volt (imdb.com).
¤ Ez Robert De Niro negyedik filmje, melyet egy éven belül mutattak be (Az Ír, Nagypapa hadművelet, Joker).
¤ Harry Hurwitz 1982-es azonos című filmjének remake-je.
¤ A film forgatása 2019. júniusában kezdődött meg Új-Mexikóban.
¤ Robert De Niro korábban Morgan Freemannal szerepelt a Last Vegas (2013), és Tommy Lee Jones mellett a Vérmesék (2013) című filmben. Tommy Lee Jones és Morgan Freeman együtt játszott a Csak most kezdődik (2017) című filmben.
¤ George Gallo és Robert De Niro korábban együtt játszottak az Éjszakai rohanás (1988) című akcióban/vígjátékban.

A NOMÁDOK FÖLDJE - 2020

Eredeti cím: Nomadland
Műfaj: dráma
Rendező: Chloé Zhao

Szereplők: Frances McDormand, Gay DeForest, Patricia Grier, Linda May, David Strathairn, Charlene Swankie
Bemutató: 2021. Június 3.

A film számos más kitüntetés mellett díjat nyert a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Velencei Filmfesztiválon is.

Az egyetlen cég által ellátott nevadai kisváros gazdasági összeomlását követően Fern (Frances McDormand) mindent bepakol furgonjába és elindul, hogy modern nomádként a hagyományos társadalmon kívüli életet folytasson. Chloé Zhao rendező harmadik játékfilmje, A NOMÁDOK FÖLDJE valódi nomádokat (Linda May, Swankie és Bob Wells) vonultat fel Fern társaiként, amint Amerika nyugati felének végtelen vidékeit rója.

Érdekességek
¤ A film összbevétele 4 211 075 dollár volt (imdb.com).
¤ A filmben számos valódi nomád is szerepel, köztük Linda May, Swankie és Bob Wells, akiknek ez az első filmszerepük.
¤ A filmet hét különböző államban négy hónapon keresztül forgatták.
¤ A film Jessica Bruder 2017-ben megjelent Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century című könyvének adaptációja.
¤ A film világpremierje 2020. szeptember 11-én volt a Velencei Filmfesztiválon, ahol elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. Ugyanezen a napon mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is.
¤ A film kimagasló kritikai fogadtatásban részesült. A Nomadland a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon 45 szemlézett cikk után 100 százalékon áll.

A VILÁG DICSŐSÉGE - 2019

Eredeti cím: Gloria Mundi
Műfaj: dráma
Rendező: Robert Guédiguian

Szereplők: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Anais Demoustier, Gérard Meylan, Grégoire Leprince-Ringuet
Bemutató: 2021. Június 3.

Egy marseille-i család tagjai egybegyűlnek a kis Gloria születésekor. Az öröm nem feledteti, hogy a fiatal szülők mindennapos küzdelmet folytatnak a megélhetésért. Mathilde részmunkaidős bolti eladó, férje, Nicolas sofőr, akit ráadásul egy este durván helyben hagynak a rivális sofőrök. Gloria nagyapja éppen a börtönből szabadulva érkezik meg a családi körbe.

A többszörös fesztiváldíjas rendező, producer, Robert Guédiguian (A nyugodt város, Marius és Jeannette, Kilimandzsáró hava) több filmjéhez hasonlóan ehhez a társadalmi drámához is szülővárosát, Marseille-t választotta helyszínül. A világ dicsősége világpremierje az ’A’ kategóriás Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a főszerepet alakító Ariane Ascaride (A nyugodt város, Marius és Jeannette) elnyerte a legjobb női főszereplő díját. A film további szerepekben szintén Guédiguian visszatérő színészeit látjuk: Jean-Pierre Darroussin (Kikötői történet, Kilimandzsáró hava, Pálfordulás) és Gérard Meylan (A nyugodt város, Marius és Jeannette, Kilimandzsáró hava) is feltűnik az alkotásban.

ELŐZMÉNYEK TÖRLÉSE - 2020

Eredeti cím: Effacer l'historique
Műfaj: vígjáték, dráma
Rendező: Benoît Delépine, Gustave Kervern

Szereplők: Blanche Gardin, Vincent Lacoste, Corinne Masiero, Denis Podalydès, Michel Houellebecq
Bemutató: 2021. Június 3.

Franciaország egyik vidéki kertvárosában három jóbarát küzd az új technológia és a közösségi média kihívásaival. Marie elvált, és attól retteg, hogy egy szexvideó miatt elveszítheti tizenéves fia szeretetét és megbecsülését. Christine-t sorozatfüggősége sodorta a csőd szélére. Munkáját elvesztette, most sofőrként dolgozik, de valamiért minden utasa egycsillagosra értékeli a szolgáltatását. A nemrég megözvegyült Bertrand pedig lányának online zaklatóival veszi fel a kesztyűt, miközben lassan beleszeret egy telefonos marketinges izgalmasan búgó hangjába. Ők hárman együtt indulnak harcba az életüket uraló adatfelhők ellen egy szélmalomban élő, jóindulatú hacker segítségével. Kalandjaik során kisvárosi otthonukból egészen Kaliforniáig és Madagaszkárig eljutnak.

LELKI ISMERETEK - 2020

Eredeti cím: Soul
Műfaj: animációs, kaland, vígjáték, családi, fantasy, zenés
Rendező: Pete Docter, Kemp Powers

Szereplők: Jamie Foxx, Daveed Diggs, Tina Fey, Rachel House, Quest Love, Graham Norton, Phylicia Rashad
Bemutató: 2021. Június 3.

2020-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, melyet a Pixar Animation Studios készített és a Walt Disney Pictures forgalmaz. Rendezője a kétszeres Oscar-díjas Pete Docter, a Szörny Rt., a Fel, és az Agymanók direktora. A film társrendezője Kemp Powers, a producere Dana Murray. A forgatókönyvet Docter eredeti ötlete nyomán ő maga, valamint Powers, Mike Jones és Tina Fey írták, utóbbi a film egyik főszereplőjének hangját is kölcsönzi. További szerepekben olyan színészek hallhatók, mint Jamie Foxx, Questlove, Daveed Diggs, és Phylicia Rashad. A film, műfaját tekintve, fantasyfilm és filmvígjáték.
Az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon is többször elhalasztották a bemutatást a koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt. Amerikában 2020. december 25-én mutatta be a Disney+. Magyarországon 2021. június 3-án mutatják be a mozikban.

A film témája az élet nagy kérdései köré összpontosul: miért vagyunk itt a Földön? Honnan erednek a vágyaink és a szenvedélyeink? Mitől vagyunk önmagunk? A történet főszereplője egy középiskolai zenetanár, aki egész életében arra vágyott, hogy nagy dzsessz-zenész lehessen, ám mikor végre megkapja a nagy esélyt, hogy élő közönség előtt játszhasson, egy szerencsétlen baleset következtében a lelke elhagyja a testét, és egy olyan helyre kerül, ahol több száz hasonló lélek szemináriumi képzéseken vesz részt, mielőtt egy újszülött gyermek testébe kerülne. Annak érdekében, hogy visszajusson a saját testébe, Joe-nak szüksége van egy másik lélek segítségére, akit rá kell ébresztenie arra, hogy saját magának felfedezze, mi a földi élet igazi értelme...

Érdekességek
¤ A film összbevétele 117 506 078 dollár volt (imdb.com).
¤ Ez a Pixar második filmje, melynek nem fehér bőrű a főszereplője. Az első a 2017-es Coco volt.
¤ A Lelki ismeretek a Pixar 23. egészestés animációs filmje.
¤ A Lelki ismeretek Peter Docter rendező első filmje a 2001-es Szörny Rt. óta, melyben nem működött közre szinkronszínészként a 2017-ben elhunyt John Cygan.
¤ A Lelki ismeretek a 2020-as évek második Pixar-filmje az Előre után.
¤ A Lelki ismeretek Pete Docter első olyan filmje a rendezői debütálását jelentő Szörny Rt. óta, melynek nem Michael Giacchino szerezte a zenéjét.
¤ 2016 januárjában jelentette be a Pixar, hogy Peter Docter új filmen dolgozik a stúdió számára, de a hivatalos címet és a szinopszist csak 2019. júniusában leplezték le.
¤ A Lelki ismeretek a Pixar első filmje, melynek afroamerikai a főhőse.
¤ A 2019-es D23 Expón derült ki, hogy a film zenéjét a szakma két nagyágyúja, Trent Reznor és szerzi, míg a jazz dalokat Jon Batiste komponálja.
¤ 2020. június 3-án jelentették be hivatalosan, hogy a Lelki ismereteket beválogatták a 2020-as Cannes-i Filmfesztivál programjába.
¤ A Lelki ismeretek premierjét eredetileg 2020. június 19-re tűzte ki a Pixar, azonban a koronavírus-járvány miatt a premiert végül november 20-ra halasztották.

SPIRÁL: FŰRÉSZ HAGYATÉKA - 2021

Eredeti cím: Spiral: From the Book of Saw
Műfaj: bűnügyi, horror, misztikus, thriller
Rendező:
Darren Lynn Bousman

Szereplők: Rock, Samuel L. Jackson, Ali Johnson, Morgan David Jones, Max Minghella, Marisol Nichols, Dan Petronijevic
Bemutató: 2021. Június 3.

A Spirál – Fűrész hagyatéka Chris Rock ötlete alapján készült, aki egyben producere, és főszereplője is a vérfagyasztó alkotásnak. A film direktora Darren Lynn Bousman, aki nem csak a horror műfajában, de a Fűrész-filmek világában is otthonosan mozog, ugyanis ő a második, a harmadik, és a negyedik Fűrész-filmek rendezője is. A további szerepekben: Samuel L. Jackson, Max Minghella (A szolgálólány meséje), és Marisol Nichols (24, Riverdale).

A rámenős detektív, Zeke Banks (Chris Rock), és újonc partnere (Max Minghella) egy szadista sorozatgyilkos után nyomoznak, aki városszerte halálra kínozza áldozatait. Az eset ijesztően emlékeztet a kegyetlen játékairól elhíresült Fűrész vérontásaira. Minden jel arra mutat, hogy egy hasonlóan beteg elme a hírhedt játékmester helyébe lépett. Amikor a nyomozó egyre közelebb kerül a tettes kilétéhez, váratlanul csapdába kerül, és apjával (Samuel L. Jackson) együtt a gyilkos morbid játékának középpontjában találja magát.

Érdekességek
¤ A film direktori székét az a Darren Lynn Bousman foglalhatta el, aki a Fűrész franchise eddigi nyolc részéből hármat is rendezett.
¤ A munkálatokban a Fűrész franchise megalkotói, James Wan és Leigh Whannell is kivették a részüket producerként.
¤ Ez a Fűrész franchise kilencedik filmje.
¤ A film egyik forgatókönyvírója, Josh Stolberg megerősítette, hogy a film nem folytatás és nem is reboot lesz, hanem az eredeti nyolc részes franchise része.
¤ A film producere, az elsősorban vígjátékairól ismert Chris Rock elmondta, hogy a produkció fejlesztése azt követően kezdődött meg, hogy egy barátja esküvőjén volt alkalma találkozni a Lionsgate vezetőjével, Joe Drake-kel. Rock felvette a kapcsolatot a stúdióval, hogy prezentálja az elképzeléseit, akik rábólintottak a filmtervre.
¤ Az amerikai korhatár bizottság R-korhatáros besorolást adott a filmnek. A hivatalos indoklás kiemeli a véres és brutális erőszakot, a kínzást, a durva nyelvezetet, néhány szexuális utalást és a kábítószer használatot.
¤ "Úgy véljük, hogy Samuel L. Jackon, Chris Rock és Max Minghella valamint Marisol Nichols egy nagyon különleges filmmel rukkolnak majd elő a Fűrész-kánonban, én már alig várjuk, hogy bemutassuk ezt a váratlan és baljós új történetet a franchise rajongóinak" - nyilatkozta a Lionsgate ügyvezető igazgatója, Joe Darke.
¤ A film forgatása 2019. július 8-án kezdődött meg Torontóban és augusztus 28-án ért véget.
¤ A film 'The Organ Donor' (A szervdonor) munkacímen futott, a végleges címet a 2020. februrár 5-én közzétett beharangozó előzetes és poszter leplezte le.
¤ A filmet eredetileg 2020. október 23-án mutatták volna be, de a premiert végül előrehozták május 15-re hogy a horror ne a Halloween folytatásával egy időben debütáljon a mozikban.