Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AINBO: SPIRIT OF THE AMAZON - 2021

Eredeti cím: Ainbo: Spirit of the Amazon
Műfaj: animációs, kaland, vígjáték, családi, fantasy
Rendező: Richard Claus, Jose Zelada
Szereplők: Dino Andrade, Alejandra Gollas, Thom Hoffman, Bernardo De Paula, Rene Mujica
Bemutató: 2021. Október 21.

Egy 2021-es perui-holland-amerikai 3D számítógépes animációs film José Zelada és Richard Claus rendezésében, José Zelada történetével. A Tunche Films és a Cool Beans animációs produkciós stúdiók felelősek az animációért. A Cinema Management Group a történetet a képernyőkre hozza, miközben Richard Claus, César Zelada, José Zelada és Sergio Zelada gyártják. A film főszereplői Lola Raie, Rene Mujica, Naomi Serrano, Alejandra Gollas, Bernardo De Paula, Joe Hernandez, Thom Hoffman, Dino Andrade, Yeni Álvarez, Susana Ballesteros, Gerardo Prat és Rico Sola.
Az esőerdő mitológiai animációs filmje egy Ainbo nevű fiatal kalandos lányról szól, aki megmenti az Amazonas-i dzsungelparadicsomát a fakitermelőktől és a bányászoktól. Ainbo segítséget kap az állati szellemétől, a sovány Dillo páncélzattól és a nehézkes tapír Vacától. A filmet az amazóniai esőerdők folklórjának hiteles leírásaként említik a film rendezői és producerei, akiket az amazóniai esőerdőkben neveltek, hasonlóan a főszereplő Ainbo történetéhez.
A filmet a februári európai ünnepeken mutatták be, Hollandiában pedig 2021 február 10-én debütáltak. A film projektje nemzetközi lett, amikor a holland animációs stúdió, a Katuni Animation csatlakozott a csapathoz. A filmet 2021-es Föld napján mutatták be bizonyos nemzetek, például Csehország és Olaszország.

Egy lány az Amazonas legmélyebb dzsungelében, Candámóban született és nőtt fel. Egy ismeretlen civilizációban él, amely az Amazonas legerősebb Anyaszellemének, a Turtle Motelo Mama hátán nyugszik. Egy nap rájön, hogy hazáját fenyegetik, és rájön, hogy népén kívül más emberek is vannak a világon. Miközben paradicsoma megmentéséért küzd a gyermekek kapzsisága és kizsákmányolása, a fakitermelés és az illegális bányászat ellen, küzdeni kezd a Yacuruna, az Amazonason élő sötétség e pusztulásának és közelgő gonoszságának megfordításáért. Egy liget fölött Ainbo felhívja a Motelo Mama-t. Az Amazonas szelleme a vízesésből fakad. A szellem azt mondja neki, hogy egyedül Ainbo képes megmenteni a falut. Ezt követően állati szelleme, Vaca és Dillo vezérli, hogy megmentse a földjét és megmentse az embereit, mielőtt túl késő lenne.

AZ OLTALMAZÓ - 2021

Eredeti cím: The Marksman
Műfaj: akció, thriller
Rendező: Robert Lorenz
Szereplők: Liam Neeson, Harry Maldonado, Jacob Perez, Alfredo Quiroz, Juan Pablo Raba, Teresa Ruiz, Katheryn Winnick
Bemutató: 2021. Október 21.

A veterán Jim Hanson Arizonában, a mexikói határ mentén él. A férfi nehéz időszakot tudhat maga mögött, nemrég hunyt el ugyanis imádott felesége rákban. Jimet a gyászból két illegális bevándorló zökkenti ki: az anya-fiú párosra véletlenül bukkanó exkatona egy lövöldözésbe keveredik a mexikói kartell tagjaival, mely során egy eltévedt golyó végez az édesanyával. Jim így, ha vonakodva is, de szárnyai alá veszi a fiút, Miguelt, hogy elvigye őt Chicagóban élő rokonaihoz. Ám a kartell legelvetemültebb tagjai továbbra is ott vannak a nyomukban...

Érdekességek
¤ A film összbevétele 11 578 476 dollár volt (imdb.com).
¤ Amikor Sarah azt mondja Jimnek, hogy: "Meg fog találni, és meg fog ölni", valójában egy utalás Liam Neeson korábbi, Elrabolva című filmjére.
¤ A film eredetileg "The Minuteman" címmel került volna a mozikba.
¤ Forgatási helyszínek: Lorain, Portage County, Chardon, Ohio, Új-Mexikó.
¤ A film lehangoló kritikai fogadtatásban részesült. Jelenleg (2021. január) mindössze 34 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.

CLIFFORD, A NAGY PIROS KUTYA - 2021

Eredeti cím: Clifford the Big Red Dog
Műfaj: animációs, kaland, vígjáték, dráma, családi, fantasy, romantikus
Rendező: Walt Becker, David Bowers
Szereplők: Darby Camp, John Cleese, David Alan Grier, Sienna Guillory, Rosie Perez, Kenan Thompson, Izaac Wang, Jack Whitehall
Bemutató: 2021. Október 21.

A világszerte generációk szívét meghódító Clifford, a nagy piros kutya című, hazánkban is sugárzott tévésorozat húsz éve örvend töretlen népszerűségnek, most pedig eljött az idő, hogy Clifford a televíziók képernyői után a mozivásznakon is bizonyítson, és gyerekek illetve felnőttek további millió zárják a szívükbe. A Paramount Pictures égisze alatt készült film rendezői székét az élőszereplőket és a CGI-t ötvöző hollywoodi produkciók veteránja, Walt Becker (Avlin és a mókusok 4) foglalhatta el. A Clifford, a nagy piros kutya a UIP-Duna Film forgalmazásában látható a hazai mozikban.

Kicsoda Clifford? Egy nagy és piros kutya, de értsd szó szerint. Nagyobb, mint bármelyik másik eb, amit valaha láttál, és pirosabb, mint a legérettebb alma. Ugyanakkor ne tévesszen meg, hogy magasabb, mint egy kétemeletes ház, szívében ugyanis jámbor, mint egy bárány, aki valósággal rajong a gazdájáért, Emily Elizabethért, aki ugyanilyen szeretettel viszonyul hozzá. Cliffordnál jobb és hűségesebb kutya barátot egy ember sem kívánhatna.
Miközben Emily Elizabeth (Darby Camp) azért küzd, hogy beilleszkedjen az iskolatársai közé, felfedez egy kis piros kiskutyát, aki csakhamar a legjobb barátjává válik. Amikor Clifford varázslatos módon egyszeriben hatalmasra nő, felhívja magára egy genetikai cég figyelmét, Emily-nek és Casey bácsinak (Jack Whitehall) meg kell küzdenie a kapzsiság erőivel. Kalandos útjuk egészen New Yorkig vezet. Clifford nagy hatást gyakorol a környezetében élő emberek életére, és megtanítja Emilyt és nagybátyját az elfogadás és a feltétel nélküli szeretet valódi értelmére.

Érdekességek
¤ A Clifford, a nagy piros kutya Norman Bridwell azonos című gyerekkönyv-sorozatán alapszik.
¤ A film fejlesztéséről először 2012-ben hallhattak a film alapjául szolgáló könyv rajongói. Az eredeti tervek szerint Universal Pictures és az Illumination Entertainment készített volna félig animációs, félig élőszereplős adaptációt, de a projekt végül fiókba került.
¤ A film forgatása 2019. június 10-én kezdődött meg New York Cityben. A munkálatok augusztus 23-án értek véget.
¤ A Clifford, a nagy piros kutya premierjét eredetileg 2020. novemberére tűzte ki a Paramount, de a koronavírus-járvány miatt a bemutatót egy évvel elhalasztották.
¤ A film alapján egy képregény is készül, melynek írója Georgia Ball, illusztrátora pedig Chi Ngo. A képregény a tervek szerint 2021. augusztus 23-án jelenik meg, három hónappal a film premierje előtt.

HIBÁS RON - 2021

Eredeti cím: Ron’s Gone Wrong
Műfaj:
animációs, kaland, vígjáték, családi, sci-fi
Rendező: Alessandro Carloni, Octavio E. Rodriguez, Jean-Philippe Vine
Szereplők: Thomas Barbusca, Jack Dylan Grazer, Bentley Kalu, Ava Morse
Bemutató: 2021. Október 21.

Egy sétáló, beszélő, internetre csatlakozó robot azonnal a világ összes gyerekének kedvenc játéka lesz. Ám, mikor egy 11 éves kisfiúnál egy olyan köt ki, ami nem működik, ő megpróbálja megjavítani. Nevetséges és szívet melengető felfedező útra indulnak, hogy együtt tanulják meg, mit jelent az igaz barátság az algoritmusok és a közösségi média világában.

Érdekességek
¤ Ez a második olyan animációs film, mely azt követően, hogy a Disney felvárásolta a 20th Century Foxot, a 20th Century Studios égisze alatt kerül a mozikba.
¤ A filmet eredetileg 2021. februárjában mutatták volna be a mozik, azonban a koronavírus-járvány miatt a premiert tavaszra halasztották.

UTOLSÓ ÉJSZAKA A SOHÓBAN - 2021

Eredeti cím: Last Night in Soho
Műfaj:
dráma, horror, thriller
Rendező: Edgar Wright
Szereplők: Thomasin McKenzie, Diana Rigg, Matt Smith, Anya Taylor-Joy, Lisa McGrillis
Bemutató: 2021. Október 21.

A BAFTA-díjra jelölt Edgar Wright (Nyomd, Bébi, nyomd!, Haláli hullák hajnala) karrierjének első pszicho-horrorja az év egyik leghátborzongatóbb filmjét ígéri, melyet olyan brit horror klasszikusok inspiráltak, mint Roman Polanski Iszonyat, vagy Nicolas Roeg Ne nézz vissza! című alkotása. Az impozáns szereplőgárdát felvonultató Last Night in Soho női főszerepeit Thomasin McKenzie (JoJo Nyuszi), Anya Taylor-Joy (Emma) és Matt Smith (Doctor Who) alakítják.

Egy fiatal, szenvedélyes divattervezőnő titokzatos módon a hatvanas években találja magát, ahol találkozik a példaképével, egy káprázatos wannabe énekesnővel. Csakhogy a hatvanas évekbeli London nem olyan, amilyennek a lány gondolta.

Érdekességek
¤ Ez Edgar Wright első horrorja, mely nem tartalmaz vígjáték elemeket.
¤ Az Utolsó éjszaka a Sohóban Diana Rigg és Margaret Nolan utolsó filmje. Előbbi 2020 szeptemberében, utóbbi októberben hunyt el.
¤ Edgar Wright 2019. januárjában jelentette be hivatalosan a filmet. Ekkor derült ki, hogy az Utolsó éjszaka a Sohóban egy Londonban játszódó pszichohorror lesz, melynek Krysty Wilson-Cairns írja a forgatókönyvét.
¤ Az Utolsó éjszaka a Sohóban forgatása 2019. május 23-án kezdődött meg és augusztus 30-án ért véget.
¤ Edgar Wright elmondása szerint a filmet egyebek mellett Roman Polanski Iszonyat, vagy Nicolas Roeg Ne nézz vissza! című alkotásai inspirálták.
¤ A filmet eredetileg 2020. szeptember 25-én mutatták volna be, azonban a koronavírus-járvány miatt a premiert végül 2021. tavaszára halasztották.