Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DŰNE - 2021

Eredeti cím: Dune
Műfaj: kaland, dráma, sci-fi
Rendező: Denis Villeneuve
Szereplők: Josh Brolin, Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Zendaya
Bemutató: 2021. Szeptember 16.

Valószínűleg ez 2020 legnagyobb szabású, legkülönlegesebb, legjobban várt filmje – amelyet jórészt Magyarországon forgattak. A Szárnyas fejvadász 2049, az Érkezés és a Sicario rendezője elképesztő szereplőgárda segítségével, két részben álmodta vászonra a kultikus sci-fi regényt.

Paul Atreidesre (Timothée Chalamet) olyan sors vár, amelyet senki fel nem foghat: sem más, sem ő. A távoli jövőben, a bolygóközi királyságok korában járunk. A királyságok az Arrakis bolygó feletti uralomért harcolnak, de a naprendszereken átívelő cselszövések, háborúk és politikai manőverek közepette van egy ember, aki talán békét hozhat az univerzumnak.De ehhez harcolnia kell. Ellenséges bolygók, fantasztikus tájak, különös lények és emberfölötti teljesítmények története ez. És két évszázados királyi ház, az Atreidesek és a Harkonnenek viszályáé. És egy szerelemé, amelyet egész hadseregek sem tehetnek semmissé.

Érdekességek
¤ Denis Villeneuve elmondta, hogy tizenkét éves kora óta (ekkor olvasta először Frank Herbert könyvét), arról álmodott, hogy megrendezhesse a Dűnét.
¤ A filmben szerepet kapott Charlotte Rampling is, aki Alejandro Jodorowsky tervezett, de soha el nem készült adaptációjában Lady Jessicát alakította volna, azonban a színésznő akkor nem vállalta a filmet, mivel kifogásolta forgatókönyv egyik, számára visszataszító jelenetét, melyben 2000 statiszta egyszerre ürítette volna ki a béltartalmát.
¤ Vladimir Harkonnen szerepe miatt Stellan Skarsgårdnak minden nap hét órát kellett a sminkszobában töltenie.
¤ Ez az első alkalom, hogy Denis Villeneuve produceri teendőket is vállalt a saját filmjében.
¤ A 2020-as Dűne Frank Herbert sci-fi regényének harmadik adaptációja a David Lynch-féle 1984-es film és a SyFy 2000-ben bemutatott minisorozata után.
¤ A Dűne Denis Villeneuve harmadik egymást követő sci-fije az Érkezés és a Szárnyas fejvadász 2049 után.
¤ A Dűne Frank Herbert azonos című, 1965-ös sci-fi regényének adaptációja.
¤ Az új Dűne film lehetősége első alkalommal már 2008-ban felmerült. Frank Herbert regényét az eredeti tervek szerint a Paramount Pictures adaptálta volna Peter Berg rendezésében. Mivel Berg kiszállt, és a projekt nem lépett előre, a Paramount elvesztette a megfilmesítés jogát.
¤ 2018 márciusában Denis Villeneuve úgy fogalmazott egy interjúban, hogy kétrészes filmadaptációt tervez a Dűnéből.
¤ A film forgatása 2019. március 18-án kezdődött meg Budapesten, az Origo filmstúdióban.
¤ A film zenéjét Hans Zimmer szerezte, aki a Szárnyas fejvadász 2049 kapcsán már dolgozott együtt a rendezővel, Denis Villeneuve-vel. Eredetileg Zimmer írta volna Christopher Nolan Tenet című filmjének a zenéjét is, de a Dűne javára visszalépett. A döntését azzal indokolta, hogy nagy kedvencei közé tartozik a Dűne-könyvsorozat.
¤ 2019 júniusában jelentették be, hogy a filmhez egy spin-off sorozat is készül Dune: The Sisterhood címmel, mely az HBO Max-on debütál majd.
¤ Bár hivatalos bejelentésre még nem került sor, Denis Villeneuve egy interjúban elmondta, hogy mivel a film nagyjából a Dűne történetének felét dolgozza fel, ezért siker esetén nem lesz akadálya a folytatás elkészítésének.

KEDVES ELVTÁRSAK! - 2020

Eredeti cím: Дорогие товарищи! (Dear Comrades!)
Műfaj: dráma, történelmi
Rendező: Andrei Konchalovsky
Szereplők: Yuliya Burova, Andrey Gusev, Vladislav Komarov, Yuliya Vysotskaya, Sergei Erlish
Bemutató: 2021. Szeptember 16.

Novocserkasszk, Szovjetunió, 1962. Ljudmila párttitkár és elkötelezett kommunista, aki a 2. világháborúban is a sztálini eszmékért harcolt. A tökéletes kommunista államért küzd nap mint nap, és elutasít mindenféle szovjetellenes érzelmet. Egy nap sztrájk tör ki a helyi gyárban, és Ljudmila is szemtanúja lesz, ahogy a hatalom emberei a tömegbe lőnek. A vérfürdő után eszmél rá, hogy a lányának is nyoma veszett. A hatóságok megpróbálják eltussolni a mészárlást, és tömeges letartóztatásokba kezdenek. Az önmagával meghasonlott nő egyre kétségbeesettebben keresi a lányát a lezárt városban.

VENOM 2: CARNAGE SZÍNRE LÉP - 2021

Eredeti cím: Venom -Let There Be Carnage
Műfaj: akció, horror, sci-fi, thriller
Rendező: Andy Serkis
Szereplők: Tom Hardy, Michelle Williams, Woody Harrelson, Naomie Harris, Stephen Graham
Bemutató: 2021. Június 24.

Ahogy Cletus Kasady megígérte, ha kiszabadul, akkor bizony lesz egy kis "vérontás". Így csak idő kérdése, hogy Venom új ellenséggel találja szemben magát.

Érdekességek
¤ Matt Tolmach producer elmondta, hogy az első résszel ellentétben a Venom 2 magasabb, R-korhatár besorolással kerül majd a mozikba. Ugyanilyen korhatár-besorolást kaptak olyan korábbi sikeres képregény-adaptációk is, mint a Joker, a Deadpool vagy a Logan - Farkas.

¤ Miután kiderült, hogy Ruben Fleischer nem tudja vállalni a rendezést, a Sony producerei három direktorral is egyeztettek. Rupert Wyatt, Travis Knight és Andy Serkis közül végül utóbbi lett a befutó.
¤ A film főszereplői közt 4 Oscar-jelölt színész is megtalálható, név szerint Tom Hardy, Woody Harrelson, Naomie Harris és Michelle Williams.
¤ A film első beharangozóját, melyben leleplezték a hivatalos logót 2020. áprilisában hozta nyilvánosságra a Sony.
¤ A Venom 2 a Sony Marvel-karaktereket felvonultató moziverzumának harmadik filmje a Venom és Morbius után.
¤ Az első rész rendezője, Ruben Fleischer a Zombieland 2 forgatása miatt nem tudta vállani a filmet.
¤ A Venom 2 forgatása 2019. november 15-én kezdődött meg a Leavesden Studios falai között Hertfordshire-ben, Angliában, 'Fillmore' munkacím alatt.
¤ A film premierjét eredetileg 2020. október 2-re tűzték ki, azonban a koronavírus-járvány miatt a bemutatót 2021. nyarára halasztották.
¤ 2018. augusztusában jelentették be hivatalosan, hogy Tom Hardy három Venom-filmre szóló szerződést írt alá.