Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. FEBRUÁR 3-9.

A BÚCSÚ - 2019
Eredeti cím: The Farewell
Műfaj: vígjáték, dráma

Rendező: Lulu Wang
Szereplők: Awkwafina - Hong Lu - X Mayo - Shuzhen Zhao
Játékidő: 100 perc
Korhatár: 12
Bemutató: 2020. Február 6.

Billi még kisgyerekként költözött szüleivel New Yorkba, így ő maga sokkal inkább amerikainak vallja magát, míg szülei sokkal inkább a kínai hagyományokat követik, Kínában élő nagymamája pedig teljes mértékben a hagyományos kínai értékrendek szerint él. A kulturális különbségek akkor domborulnak ki igazán, amikor a nagymama súlyos beteg lesz és a családtagoknak dönteniük kell: elmondják neki a tragikus hírt vagy eltitkolják előle, had élvezze az utolsó heteket, amit a családdal tölthet.

A NEVEK DALA - 2019
Eredeti cím: The Song of Names
Műfaj: dráma, zenés, misztikus, háborús

Rendező: François Girard
Szereplők: Eddie Izzard - Catherine McCormack - Clive Owen - Tim Roth
Játékidő: 113 perc
Korhatár: 12
Bemutató: 2020. Február 6.

Két földrészen és fél évszázadon átívelő, érzelmes detektívtörténet az Oscar-díjra jelölt Tim Roth (Martin) és Clive Owen (Dovidl) főszereplésével. A film a lenyűgöző és megható zenei motívumokon túl a háború borzalmainak és a történelemből kitörölt lelkek regéje. A címben is szereplő, „A nevek dalával” végződő, a barátság, árulás és megbocsátás témáin átgyűrűző cselekmény bemutatja, hogy a legsötétebb rejtélyek közepette néha csak a zene tudja megvilágítani az igazságot, egyedül a dallamok képesek elhozni a gyógyulást és a megváltást.

SAJNÁLJUK, NEM TALÁLTUNK OTTHON - 2019
Eredeti cím: Sorry We Missed You
Műfaj: dráma

Rendező: Ken Loach
Szereplők: Kris Hitchen - Debbie Honeywood - Rhys Mcgowan - Ross Brewster
Játékidő: 101 perc
Korhatár: 12
Bemutató: 2020. Február 6.

A brit film legendás rendezője, Ken Loach (Édes kamaszkor, Felkavar a szél, Én, Daniel Blake, Szesztolvajok, Kes) és írópartnere, Paul Laverty újabb közös filmjének világpremierje az ’A’ kategóriás cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában volt. A kétszeres Arany Pálma-díjas rendező a szintén ’A’ kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb európai film közönségdíját nyerte el. Az alkotást két kategóriában jelölték a Brit Független Filmdíjra (legjobb forgatókönyv, legjobb színész). A film női főszereplője, Debbie Honeywood ezzel az alakítással elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmet valós események inspirálták.

Rick családja a gazdasági válság óta egyre nagyobb adósságokkal és nehézségekkel küzd. A munkanélküli családfő egyéni vállalkozásba kezd, egy szállító cég alvállalkozójaként csomagkézbesítőnek áll, s ehhez hitelre vesz egy furgont. Nap, mint nap keményen dolgozik, a munkanapok hosszúak, és fárasztók, a határidők szorosak, nehezen tarthatók. Az elcsigázott Rick mindenáron próbál talpon maradni ebben az embertelenül kizsákmányoló vállalati rendszerben, miközben családját is kezdi elhanyagolni. Pedig idősgondozó felesége munkája is veszélybe kerül, amikor kénytelenek eladni az autóját, s kamasz fiuk lázadó természetével szemben is egyre tehetetlenebbek.

RAGADOZÓ MADARAK (ÉS EGY BIZONYOS HARLEY QUINN CSODASZTIKUS FELSZABADULÁSA) - 2019
Eredeti cím: Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn
Műfaj: akció, kaland, vígjáték, bűnügyi

Rendező: Cathy Yan
Szereplők: Margot Robbie - Ewan McGregor - Mary Elizabeth Winstead - Jenelle McKee
Játékidő: 109 perc
Korhatár: 16
Bemutató: 2020. Február 6.

Egy amerikai szuperhősfilm, amely a DC Comics karakterein és egy történetén alapul. Ez a DC-moziuniverzum nyolcadik filmje, amelyet Cathy Yan rendezett Christina Hodson forgatókönyve alapján. Főszerepben Margot Robbie, Ewan McGregor, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell és Rosie Perez látható. A film cselekménye szerint az immár önállósult Harley Quinn csatlakozik Fekete Kanárihoz, Vadásznőhöz és Renee Montoyához, hogy megmentse Cassandra Caint és Gotham City-t, amelyet Fekete Maszk ural. Margot Robbie producerként is közreműködött a film készítésében. 2016 májusában jelentették be a készülő produkciót. Hodson az év novemberében, Yan 2018 áprilisában csatlakozott a stábhoz, amelynek tagjai nagyrészt 2018 decemberére váltak hivatalossá. A forgatás 2019. január és április között zajlott Los Angelesben és Kaliforniában.
A Warner Bros. 2020. február 7-ére tűzte ki a bemutató dátumát az Egyesült Államokban és Kanadában, míg Magyarországon egy nappal előbb az InterCom Zrt. forgalmazásában mutatták be.

Harley Quinn (Margot Robbie) sosem volt jó kislány. Sem normális. De amióta Gotham legizgalmasabb nője szakított Jokerrel, megváltozott benne valami. Feladja addigi magányát, és három nem kevésbé életveszélyes barátnőjével, Fekete Kanárival, Vadásznővel és Renee Montoyával indul újabb kalandokra. És amikor egy gonosz maffiavezér elrabol egy fiatal lányt, úgy dönt, társnőivel együtt kipróbálja, milyen érzés, ha egyszer a jó oldalon harcol. Hát, furcsa. Lehet, hogy nem is bírja így sokáig.

2020. FEBRUÁR 10-16.

A BOLDOGSÁGVIRÁG - 2019
Eredeti cím: Little Joe
Műfaj: dráma, horror, misztikus, sci-fi

Rendező: Jessica Hausner
Szereplők: Emily Beecham - Kit Connor - Kerry Fox - Ben Whishaw
Játékidő: 105 perc
Korhatár: 12
Bemutató: 2020. Február 13.

Jessica Hausnert a kezdetektől fogva tenyerükön hordozták az A-kategóriás filmfesztiválok. Az Édes Rita, a Hotel és az Őrült szerelem c. filmjei mind Cannes-ban mutatkoztak be, a Lourdes c. drámája pedig a Velencei Filmfesztiválon érdemelte ki a FIPRESCI-díjat. A boldogságvirág az idei cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütált, ahol a film főszereplője, Emily Beecham elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. E misztikus, hortikulturális thrillert nemcsak a különleges színészi alakítások, a kafkai atmoszféra és az elegánsan pasztell esztétika teszi felejthetetlenné, hanem azok a finom morális kérdések is, amelyek ott motoszkálnak a nézőben azután is, hogy kikerült Jancsika bűvköréből.

A VÁGYAK SZIGETE - 2020
Eredeti cím: Fantasy Island
Műfaj: akció, kaland, fantasy, horror, misztikus, thriller

Rendező: Jeff Wadlow
Szereplők: Lucy Hale - Portia Doubleday - Maggie Q - Michael Peña
Játékidő: 110 perc
Korhatár: 16
Bemutató: 2020. Február 13.

2020-as amerikai horror film, melyet a Blumhouse gyártott és Jeff Wadlow rendezett és írt. Az ABC 1977-es azonos nevű televíziós sorozatának újragondolása és előzménye . Főszerepben Michael Peña, Maggie Q, Lucy Hale, Austin Stowell, Portia Doubleday, Jimmy O. Yang, Ryan Hansen és Michael Rooker. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban a Sony forgalmazza és 2020. február 14-én mutatták be.

Valahol a Csendes-óceán egy elhagyott részén egy különleges intézmény működik egy csodálatos szigeten. Az itt dolgozóknak csupán egy feladatuk van: hogy aki a szigetre jön, annak megvalósuljon élete legelérhetetlenebb, legcsodásabb, legmerészebb álma. Mindenki csupán egyetlen lehetőséget kap, de aki eljut ide, az nem marad ki abból, amire vágyik – nincs határ, nincs korlát, nincs szabály. A szigetet egy titokzatos tudós vezeti, aki minden érkezőhöz egyformán kedves, ám végül, mindenkivel egyformán szigorú. Mert az álmok valóra válhatnak – de rettentés árat kell fizetni értük.

KÖZEL A HORIZONTHOZ - 2019
Eredeti cím: Dem Horizont so nah
Műfaj: dráma, romantikus

Rendező: Tim Trachte
Szereplők: Luise Befort - Victoria Mayer - Jannik Schümann - Lena Vogt
Játékidő: 109 perc
Korhatár: 16
Bemutató: 2020. Február 13.

Egy nagy szerelem romantikus története. Történet a bizalomról, bátorságról, fájdalomról, kétségekről, és az elengedés erejéről. Igaz történet. Jessica fiatal, nem szereti a bonyodalmakat, és sokat ígérő jövő vár rá. Amikor egyik este elmegy otthonról, nem sejti, hogy a nagy szerelmével fog találkozni. Nem sejti, hogy ez a találkozás az egész világképét meg fogja változtatni. És főleg azt nem sejti, hogy hamarosan élete legnehezebb döntése előtt fog állni… Történet egy olyan életről, amely derűlátás, remény és félelem között ingadozik. Nyitottan, őszintén és tág rálátással számol be a múlt eseményeiről, és közben nem egy tabutémát érint.

SONIC, A SÜNDISZNÓ - 2019
Eredeti cím: Sonic the Hedgehog
Műfaj: animációs, akció, kaland, vígjáték, családi, fantasy, sci-fi

Rendező: Jeff Fowler
Szereplők: Jim Carrey - James Marsden - Neal McDonough - Adam Pally
Játékidő: 100 perc
Korhatár: 12
Bemutató: 2020. Február 13.

2020-ban bemutatott amerikai–japán akció-kalandfilm, amely a Sega által kiadott Sonic the Hedgehog című videojáték-franchise alapján készült. A filmet Jeff Fowler rendezte (első rendezői debütálása). A forgatókönyvet Pat Casey és Josh Miller írta. A producerei Neal H. Moritz, Toby Ascher, Toru Nakahara és Takeshi Ito. A főszereplők Ben Swartz, mint Sonic hangja, Jim Carrey, mint Dr. Robotnyik, valamint James Marsden, Tika Sumpter, Natasha Rothwell, Adam Pally és Neal McDonough. 2013-ban a Sony Pictures megszerezte a franchise filmjogát, és 2014-re a Sega a Sammy japán székhelyű Marza Animation Planet stúdiójával együttműködve kidolgozott egy film-adaptációt. Fowlert 2016-ban felvették a film rendezésére. A Paramount Pictures 2017-ben megszerezte a projektet. A szereplők nagy része 2018 augusztusra írt alá a szerepekre. A film forgatására 2018 szeptember és október között került sor Ladysmith-ben és Parksville-ben, valamint Vancouver-szigeten és Brit Columbiában.
Eredetileg azt tervezték, hogy a film 2019. november 8-án jelenik meg az Amerikai Egyesült Államokban, ám az első előzetes bemutatásra negatív reakciók érkeztek, így a Paramount késleltette a filmet a Sonic újratervezése miatt. Az átalakítást egy új előzetesben mutatták be, a Sonic új megjelenése már elismerést kapott.
A film világpremiere Los Angelesben volt 2020. január 25-én, az Amerikai Egyesült Államok mozijaiban február 14-én jelent meg. Magyarországon egy nappal hamarabb lett bemutatva, február 13-án az UIP-Dunafilm forgalmazásában. A film dicséretet kapott az előadott teljesítményekért (különösen Jim Carrey), Sonic megtervezéséért és a forrásanyaghoz tartozó hűségért, ám kritikát kapott a cselekmény és az eredetiség hiánya. A film az Egyesült Államokban és Kanadában a videojáték-alapú film legnagyobb bevételt hozó megnyitóhétvégéjét produkálta, megelőzve a Pokémon – Pikachu, a detektív című filmet.

Sonic, a sündisznó véletlenül hihetetlen erő birtokosa lesz, amit ő maga sem ért teljesen. Saját védelme érdekében a Földön rejtőzik el, és egyetlen szabályt kell betartania: nem szabad, hogy a világ tudomást szerezzen a létezéséről. Ám ez nem könnyű feladat egy 15 évesnek, főleg ha az a 15 éves Sonic képességeivel és habitusával van megáldva. Így aztán nem kell hozzá sok, hogy felfedezze őt Tom, a szarkasztikus, ám áldott jószívű kisvárosi zsaru. Ők ketten összeállnak, és hihetetlenül akciódús kalandokba keverednek, miközben átszelik a fél világot úgy, hogy üldözik őket a mániákus Dr. Robotnyik és robotszerkentyűi...

2020. FEBRUÁR 17-23.

A MENNYORSZÁGNAK KELL LENNIE - 2019
Eredeti cím: It Must Be Heaven
Műfaj: vígjáték

Rendező: Elia Suleiman
Szereplők: Kareem Ghneim - George Khleifi - Tarik Kopty - Elia Suleiman
Játékidő: 97 perc
Korhatár: 12
Bemutató: 2020. Február 20.

Elia menekül Palesztinából egy másik hazát keresve, csak hogy azt a Palesztinát találja meg újra, amit a háta mögött hagyott. Az új élet ígérete a vígjátéki hibák sorához vezet: Elia bárhová is utazik Párizstól New Yorkig, valami mindig a hazájára emlékezteti. A többszörös díjnyertes rendező, Elia Suleiman egy komikus identitás-kereső filmet forgatott a hovatartozásról, amelyben felteszi a legfontosabb kérdést: hol van az a hely, amit igazán otthonunknak mondhatunk?

A VADON HÍVÓ SZAVA - 2020
Eredeti cím: The Call of the Wild
Műfaj: kaland, dráma, családi

Rendező: Chris Sanders
Szereplők: Harrison Ford - Wes Brown - Karen Gillan - Dan Stevens
Játékidő: 100 perc
Korhatár: 12
Bemutató: 2020. Február 20.

2020-as amerikai kalandfilm Chris Sanders rendezésében. A forgatókönyvet Jack London 1903-as A vadon szava című regénye alapján Michael Green írta. A főszereplők Harrison Ford, Dan Stevens, Omar Sy, Karen Gillan, Bradley Whitford és Colin Woodell. Az Amerikai Egyesült Államokban 2020. február 21-én mutatta be a 20th Century Fox, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, február 20-án a Fórum Hungary.

A klasszikus irodalmi mű alapján készült A vadon hívó szava új életre kelti Buck történetét. Az imádnivaló kutya kényelmes városi élete fenekestül felfordul, amikor váratlanul messzire szakad kaliforniai otthonától, és az alaszkai Yukon terület zord vadonjában találja magát az 1890-es évek aranyláza idején. A postaszánt húzó kutyacsapat legújabb tagjaként – majd később vezéreként – Buck élete kalandját éli át, s végül megleli valódi helyét a világban, midőn a maga ura lesz.

ÖNGYILKOS OSZTAG - 2019
Eredeti cím: Selvmordsturisten
Műfaj: dráma, misztikus

Rendező: Jonas Alexander Arnby
Szereplők: Robert Aramayo - Kate Ashfield - Jan Bijvoet - Nikolaj Coster-Waldau
Játékidő: 90 perc
Korhatár: 16
Bemutató: 2020. Február 20.

Max biztosítási nyomozó, aki egy bizonyos Arthur nevezetű férfi eltűnését vizsgálja. A megbízás a világtól elzárt Aurora Hotelbe vezeti, amely az öngyilkosságra hajlamos embereknek igyekszik segítséget nyújtani különleges módszerekkel. Max hamarosan elkezdi megkérdőjelezni a körülötte lévő valóságot. Vajon az egyetlen kiút a halál?

WASP NETWORK - AZ ELLENÁLLÓK - 2019
Eredeti cím: Wasp Network
Műfaj: bűnügyi, dráma, thriller

Rendező: Olivier Assayas
Szereplők: Penélope Cruz - Adria Arjona - Gael García Bernal - Ana de Armas
Játékidő: 127 perc
Korhatár: 16
Bemutató: 2020. Február 20.

 

Havanna, a kilencvenes évek eleje. A pilótaként dolgozó René González ellop egy repülőgépet, és elrepül Kubából, maga mögött hagyva szeretett feleségét és lányát. Miamiban kezd új életet, de nemsokára más kubai disszidensek követik, és szép lassan kialakítanak egy kémhálózatot. Azt tűzik ki küldetésük céljául, hogy épüljenek be az erőszakos, Castro-ellenes szervezetekbe, amelyek a sziget elleni terrortámadásokért felelősek.

2020. FEBRUÁR 24. - MÁRCIUS 1.

10 NAP ANYU NÉLKÜL - 2020
Eredeti cím: 10 jours sans maman
Műfaj: vígjáték, családi

Rendező: Ludovic Bernard
Szereplők: Aure Atika - Alice David - Gabrielle Marie - Alexis Michalik
Játékidő: 104 perc
Korhatár: 12
Bemutató: 2020. Február 27.

Antione-t, a sikeres HR vezetőt már nem sok választja el attól, hogy előléptessék. A rafinált üzletember arra azonban nem számít, hogy imádott felesége fogja a legnagyobb próbatétel elé állítani: Isabelle ugyanis úgy dönt, vakációzik egyet egyedül. Bár gondosan lediktálja, hogy mik is a feladatok a gyerekekkel arra a 10 napra, amíg ő nem lesz otthon, de hamar kiderül, hogy ez édes kevés lesz Antoione boldogulásához.

A LÁTHATATLAN EMBER - 2020
Eredeti cím: The Invisible Man
Műfaj: dráma, horror, misztikus, sci-fi, thriller

Rendező: Leigh Whannell
Szereplők: Elisabeth Moss - Johnny Depp - Michael Dorman - Harriet Dyer
Játékidő: 124 perc
Korhatár: 16
Bemutató: 2020. Február 27.

 

2020-as amerikai–ausztrál horror thriller, amelyet Leigh Whannell rendezett és írt. A producerei Jason Blum és Kylie du Fresne. A főszerepekben Elisabeth Moss, Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer és Michael Dorman láthatók. A film zeneszerzője Benjamin Wallfisch. A film gyártója a Blumhouse Productions, a Nervous Tick és a Goalpost Pictures, forgalmazója a Universal Pictures. Amerikában 2019. február 28-án, Ausztráliában és Magyarországon 2020. február 27-én mutatták be a mozikban.

Cecilia Kass egy erőszakos kapcsolat csapdájában vergődik egy gazdag és briliáns tudóssal, de egyszer csak úgy dönt, hogy megszökik éjnek évadján, és elrejtőzik. Tervében segítségére van a nővére, egy gyerekkori barát és annak tinédzser lánya. Ám amikor Cecilia erőszakos exe öngyilkosságot követ el, és hatalmas vagyonának egy jelentős részét feleségére hagyja, Cecilia arra gyanakszik, hogy férje halála csak színjáték volt. Amikor a hátborzongató események sora halálos fordulatot vesz, és szerettei életét veszélyezteti, Cecilia elméje kezd megbomlani, miközben kétségbeesetten próbálja bizonyítani, hogy kísérti őt valaki, akit senki sem lát...

SÖTÉT VIZEKEN - 2019
Eredeti cím: Dark Waters
Műfaj: életrajzi, dráma, történelmi, thriller

Rendező: Todd Haynes
Szereplők: Mark Ruffalo - William Jackson Harper - Anne Hathaway - Bill Pullman
Játékidő: 126 perc
Korhatár: 12
Bemutató: 2020. Február 27.

A mindvégig lélegzetelállítóan feszült thriller az Erin Brockovich, zűrös természet hagyományait követi, és megtörtént eseményeket dolgoz fel. Bilott küzdelme eredményeképp a DuPont cég 2017-ben végül több mint 600 millió dolláros kártérítést fizetett a károsultaknak. Robert Bilott jelenleg is környezetvédelmi jogászként dolgozik. Ügyét Nataniel Rich írta meg a The New York Times-ban. Ez a cikk az alapja a Sötét vizeken történetének.
A film rendezője az Oscar-díjra jelölt Todd Haynes, aki olyan ünnepelt filmeket rendezett korábban, mint a Távol a menyországtól, a Carol, és az I’m Not There – Bob Dylan életei. A film producere és főszereplője a többszörös Oscar-, Golden Globe-díjra jelölt Mark Ruffalo (A gyerekek jól vannak, Bosszúállók, Szemfényvesztők 1-2., Spotlight: Egy nyomozás részletei, Thor: Ragnarök). A további szerepekben olyan világsztárok tűnnek fel, mint az Oscar-díjas Anne Hathaway (Ocean's 8: Az évszázad átverése, Nyomorultak, A sötét lovag: Felemelkedés, Szerelem és más drogok, Az ördög Pradát visel); az Oscar-díjas Tim Robbins (A játékos, A remény rabjai, Titokzatos folyó, Vágyak szerelmesei); és Bill Pullman (A függetlenség napja, Lost Highway – Útvesztőben, Aludj csak, én álmodom).

Robert Bilott céges jogász, aki nagyvállalatokat véd nagy hatékonysággal. Egy nap felkeresi egy farmer, akit imádott nagyanyja küldött hozzá, hogy segítsen neki. Bilott hamarosan rájön, hogy a DuPont vegyi vállalat évek óta mérgezi egy kisváros ivóvizét, amitől többszáz állat pusztult el és a helyi lakosokat is mérgezi. Az ügyvéd kilátástalannak tűnő küzdelembe kezd a kisemberek védelmében a hatalmas nagyvállalat ellen. A világ egyik legnagyobb vegyi gyára ellen vívott jogi küzdelem tétje, hogy a számos rejtélyes megbetegedés és haláleset, valamint az évtizedeken át tartó ivóvíz-szennyezés ténye napvilágra kerüljön. Az ügyvéd az igazság kiderítése érdekében kockára tesz mindent, a karrierjét, a családja és a saját biztonságát is.